03/03/2021

La Timişoara a fost inaugurat astăzi un modern centru social cu servicii multiple şi la standarde europene pentru oamenii străzii din Timișoara. Ceva asemănător ar mai exista doar patru adăposturi în toată ţara. Deci este posibil oricând un astfel de centru  dedicat persoanelor fără adăpost  Iar dacă la Timişoara e posibil , de ce nu ar fi în toată ţara?

Centrul de fapt a început cu modificarea fostei cantine de ajutor social şi aducerea acesteia la standarde europene prin construirea a încă unui etaj şi a unei mansarde, prin modernizarea vechii cantine, unde în prezent servesc masa 800 de persoane.  În plus centru va asigura găzduirea pe timpul nopţii a 50 de persoane în sistem internat, obligatoriu buletin de Timişoara şi 15 locuri de cazare pentru persoanele care au domiciliu în alte zone ale ţării, pe o perioadă de două săptamâni. Medic, psiholog, serviciu de consiliere, serviciu medical, psihologic, asigurarea igienei personale, inclusiv servirea hranei în timpul zilei în municipiul Timişoara, în judeţul Timiş şi în Regiunea de Vest.

Astfel prin reabilitarea şi  modernizarea vechii cantine prin dotarea cu echipamente şi aparatură modernă, şi personal de specialitate se asigură un trai decent persoanelor rămase pe străzi, unele dintre aceste fără nici un venit, prin pierderea locului de muncă, prin pierdea locuinţei sau chiar prin divorţ. În cadrul centrului există şi o mică bibliotecă, săli de lectură, de table, remmy, dormitoare moderne, sală de odihnă şi de urmărit emisiunile tv.

Printre vechile persoane care luau masa la centrul social există câteva persoane care şi-au pierdut serviciul şi nu au nici un venit, persoane culte cu una sau două facultăţi, aici având ocazia găsirii unui loc de muncă şi integrarea în societate.

Centrul rezidenţial este unic în România şi vrem să fie un model de bune practici. După ce vor fi deparazitați, îmbrăcați cu haine curate, oamnenii vor trece la evaluarea medicală, respectiv socială”, spune Rodica Cojan, directorul centrului.

Edilul municipiului Timişoara Nicolae Robu spune că : “Timișoara nu-și propune să devină un oraș asistențial.  În același timp, suntem oameni care înțelegem realitățile în care trăim, în toată complexitatea lor. Există un număr de persoane, din păcate ridicat, care nu au adăpost, au ajuns la marginea societății. Nu putem fi nepăsători față de aceste persoane. Oferta de aici își propune tocmai salvarea ți integrarea lor în societate”.

Investiția este estimată la trei milioane de euro, cea mai mare parte bani europeni nerambursabili.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share