06/05/2021

Centrul CYBER va fi la BUCUREȘTI

Acum două zile, Consiliul Uniunii Europene a adoptat  Regulamentului de înființare a Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică/ Centrul Cyber și a Rețelei de centre naționale de coordonare.

Regulamentul adoptat de către Consiliul UE include și referirea la localizarea Centrului Cyber la București, urmare deciziei rezultate din votul statelor membre, la 9 decembrie 2020. Prin activitatea sa, Centrul va sprijini crearea de sinergii și parteneriate între actorii publici și privați din domeniu, mediul academic și industria de profil din Uniune, având rol esențial în structurarea și orientarea demersurilor Uniunii Europene de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice disponibile prin Europa Digitală și Orizont Europa.

Găzduirea de către România a noului Centru European de Competențe în Securitate Cibernetică (ECCC) a fost rezultatul unei munci de convingere atât pe parte politică, cât și administrativă. Dincolo de această victorie simbolică, aducerea Centrului la București „pune România pe hartă” și este primul pas pentru restabilirea încrederii Europei unite în autoritățile de la București.

Proiectele Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește securitatea cibernetică se ridică la peste două miliarde de euro. Acești bani europeni vor fi distribuiți de la București prin viitorul Centru de Competențe în Securitate Cibernetică și va genera peste 80 de locuri de muncă.

Strategie internet

Distribuie acest articol Oficial Media
Share