Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Centrul pentru Artă, Tehnologie şi Experiment din Timişoara prinde contur

Primăria Municipiului Timişoara a desemnat consultantul pentru organizarea unui concurs de soluții pentru amenajarea „Centrului pentru Artă, Tehnologie și Experiment”şi, în baza proiectului câştigător, vor fi demarate procedurile pentru construcția centrului. Cu ocazia prezentării conceptului, reprezentanții Primăriei și cei ai Asociației Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii vor discuta împreună cu comunitatea timișoreană interesată de artă și tehnică și despre conținutul care va anima în viitor acest proiect de infrastructură culturală.

Concursul de arhitectură este modalitatea de selectare a celui mai bun proiect pentru un obiectiv, cu atât mai important pentru cele de utilitate publică. La finalul lunii aprilie a acestui an, Primăria a demarat procedura de achiziție a serviciilor de consultanță pentru organizarea unui concurs de soluții. După aproape 3 luni, procedura se finalizează printr-un contract cu Ordinul Arhitecților din România, în valoare de 102.200 lei, fără TVA, cu o durată de 240 de zile. Astfel, urmează elaborarea documentelor concursului şi lansarea acestuia la sfârşitul anului curent, iar la începutul anului viitor vom avea un câştigător, care va livra proiectul, cu un desfășurător de implementare etapizat.

MultipleXity 2021, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment este cea mai mare investiție asumată de Primăria Municipiului Timişoara prin dosarul de candidatură Timişoara Capitală Culturală Europeană și va costa 12 milioane de euro. Inițial, au fost mai multe discuții pentru amplasarea clădirii în spații din oraş, însă a fost aleasă locația de pe strada Take Ionescu, Muzeul „Corneliu Mikloşi şi atelierele de vis-a-vis. Proiectul va pune accent pe păstrarea memoriei locului, va fi un proiect integrator şi inovator. Se doreşte tratarea soluției în ansamblu, de la amenajarea spațiului interior pentru Muzeu, la reabilitarea şi amenajarea clădirilor existente de vis-a-vis şi a spațiului exterior cu acces public, integrând asftel clădirile în țesutul urban. MultipleXity va găzdui o clădire de 6500 mp care va fi construită în două etape. Prima etapă va fi realizată și finalizată pe o suprafaţă de 2500 mp în 2020, iar a doua etapă, desfăşurată pe 4000 mp, va fi terminată în 2021. Centrul va conține spaţii multifuncționale, spaţii pentru expoziții, laboratoare interactive pentru copii şi adulți, zone de experimentare.

Centrul Multiplexity reprezintă cea mai mare moştenire ce va rămâne după 2021, anul în care Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană şi va reuşi să pună alături tehnologia modernă- un domeniu de excelenţă pentru Timișoara, cu arta şi experimentul.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share