20/09/2021

Cetatea Devei redeschisă publicului

Deva este străjuită la apus de un maiestuos deal, numit Dealul Cetăţii, în vârful căruia se află „Cetatea Devei”, una dintre cele mai spectaculoase fortărețe din țară, care și-a deschis  astăzi porțile, după ani buni de la începerea restaurării acesteia, încă din vremea vechii “dinastii”

Festivitatea a început pe la orele prânzului, când sute de deveni au luat parte la ceremonialul  de inaugurare,  unul  fastuos , cu prinţi şi prinţese, valeţi, gărşi la cele două porţi, săbii, iatagane şi salve de tun. Parada medievală și spectacolul de reconstituire istorică au făcut deliciul publicului prezent.

În costume de epocă au defilat prin faţa celor prezenţi: cavaleri, domnițe, menestreli, soldați și scutieri pentru a anunâa cu toţii redeschiderea oficială a cetăţii.

Spectacolul medieval „pus la cale” de organizatori s-a întitulat „Vivat Castrum Deva”, şi a început  cu o paradă medievală.

Alaiul, cu toboșari și stegari în frunte, a pornit de la Poarta I a cetății și, după un tur printre zidurile fortificației, s-a oprit pe platforma de artilerie unde a avut loc deschiderea oficială cu salutul tuturor invitaților, fiind trase ca salut, salve de tun, după care a urmat un spectacol de reconstituire istorică.

Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conţi şi de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă. Nu una austeră, ci una de lux.

Se află așezată pe un con vulcanic ce domină orașul de la peste 180 de metri înălțime, Cetatea Deva datează din anul 1269 și este declarată monument istoric. Ea a fost construită în timpul regelui ungar Bella al IV-lea în 1264. Monumentul istoric a fost băgat în restaurare în 2013. Lucrările au constat în reabilitarea incintelor II și III ale fortăreței, iar schimbările ce s-au făcut sunt vizibile, astfel că cetatea medievală ce străjuiește orașul arată acum altfel. Lucrările au costat 38,42 de milioane de lei, din care 21,96 milioane lei au fost bani asiguraţi din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Legende:

Istoria documentară și arheologică a Cetății Deva este însoțită de credințele locului, de minunate povești despre zâne, pitici, balauri și voinici, de fascinante legende despre ridicarea și decăderea edificiului, despre tunelurile subterane care duc spre Castelul Corvinilor din Hunedoara, legende care pe alocuri poartă în ele sămânța adevărului.
În folclorul zonei construirea cetății este disputată între intre zâne și pitici.

Atrage atenția însă o legendă care circulă pe teritoriul Ungariei și localizează existenţa unui pietrar pe nume Kelemen, care încearcă să construiască Cetatea Devei împreună cu alţi 12 meşteri. Precum în cunoscuta baladă românească şi în cazul poveştii pietrarului Kelemen, absolut tot ce construia ziua se dărâma noaptea. Pentru a duce la capăt proiectul, ei au stabilit să o jertfească pe prima soţie care le aduce mâncarea în ziua următoare, iar cenuşa ei sa fie amestecată cu tencuiala. Soţia lui Kelemen, numită tot Ana, a fost sacrificată, iar construcţia s-a finalizat.

Aşa cum mitul intervine la crearea cetăţii, o frumoasă legendă leagă sfârșitul edificiului de o poveste de dragoste: se spune că un membru al garnizoanei austriece care se ocupa de administrarea depozitului de muniţii avea o soție frumoasă, dar dornică de aventuri. Cuprins de gelozie, caporalul aruncă în aer depozitul de muniții, punând capăt vieții soției și a amantului său. Cetatea, transformată de puternica explozie într-o o făclie care lumina în noapte Valea Mureșului și orașul Deva, a fost distrusă în mare parte, încheindu-se astfel o istorie glorioasă de peste șase secole.

 

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share