05/12/2020

Cheile Buţii – poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat

Pârâul Buta izvorăşte din partea sudică a Munţilor Retezat şi se varsă în Jiul de Vest. Înainte de vărsare se află  spectaculoasele chei ale Buţii. Versanţii ei sunt foarte abrupţi, pereţii ajung până la 100 m înălţime, au numeroase surplombe şi marmite fluviale.

Cheile Buţii, sunt una din porţile de intrare în Parcul Naţional Retezat, pe DN 66A   care  legă municipiul Petroşani de Băile Herculane  şi traversează  câteva oraşe ale Văii Jiului: Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani. La numai câţiva kilometri de Uricani se află Cheile Buţii. Puţine minute de parcus cu maşina, pe un drum destul de practicabil.. Iarna, liniştea stăpâneşte cheile, în timp ce vara pe multe locuri ele sunt înfricoşătoare şi foarte uşor poţi să dai peste sălbăticiunile locului. Şi ca totul să fie complect, unul dintre traseele turistice se numeşte chiar „Calea Lupilor”, iar cei care se aventurează pe cărările lui sunt atenţionaţi despre faptul că ar putea întâlni în calea lor şi niscaiva lupi.
Vara, cheile prin care urci în Retezat îşi schimbă înfăţişarea. Scuturate de aşternuturile iernii, vara cheile îşi schimbă înfăţişarea. Apele  se rostogolesc la vale certându-se şi războindu-se cu stâncile şi bolovanii întâlniţi în cale făcând un zgomot din ce în ce mai asurzitor semn că te apropii de cascade. Peisajul e mirific, în mijlocul şuvoaielor stau stâncile prăbuşite din înaltul muntelui peste şuvoaiecare se rostogolesc la vale. În drumul tău dacă te prinde foame întâlneşti pensiuni care te aşteaptă cu bucatele tradiţionalegata pregătite, şi la preţuri pentru fiecare buzunar. Cheile Buţii se află în judeţul Hunedoara, la circa 30 de kilometri de Petroşani, pe DN66A, la intrarea în Parcul Naţional Retezat, şi sunt un loc preferat de amatorii de excursii pe munte şi de speologie, dar şi de iubitorii de alpinism. Pensiunile şi cabanele din zonă  âşi aşteaptă turiştii noapte cu camere single sau duble, cu micul dejun inclus în preţul camerei. De asemenea, există locuri de campare pentru corturi, iar pentru  iubitorii de aventură există  trasee montane accesibile şi marcate pe care pot intra în Retezat. Cele mai populare sunt Cheile Buţii – Lacul Bucura, un traseu de 8 – 10 ore, Cheile Buţii – Vârful Piatra Iorgovanului (peste 2.000 de metri), traseu de 7 – 9 ore şi Cheile Buţii – La fâneţe, un traseu de circa 45 de minute. Se recomandă să se poarte echipament adecvat pentru munte şi pentru coborât în  peşterile din zonă.

Este paradisul alpiniştilor dar şi al speologillor, fiindcă oferă o adevărată reţea de peşteri, izvoare, cascade şi baraje naturale. Este un loc ideal şi pentru iubitorii sporturilor extreme.

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share