31/10/2020

Cine este Dacian Cioloş propus de Iohannis pentru funcţia de premier

ciolos

Dacian Ciolos, propus astăzi de preşedintele Klaus Iohannis pentru a detine functia depremier in noul guvern, este in prezent consilierul presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Jucker, pe probleme de securitate alimentara.

Are 46 de ani. S-a nascut pe 27 iulie 1969, la Zalau, si este casatorit cu o frantuzoaica.

Ministru al Agriculturii in Guvernul Tariceanu

Dacian Ciolos a intrat pe scena politica in ianuarie 2005 cand a devenit consilier al ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,Gheorghe Flutur, si reprezentant in Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

Desi nu facea parte din niciun partid politic, in perioada mai – octombrie 2007 a fost subsecretar de stat pentru Afaceri Europene.

A detinut aceasta functie pana pe 22 decembrie 2008 la formarea primului Guvern Boc.

In ianuarie 2009, Ciolos a refuzat sa faca parte din Guvernul Boc, unde ar fi trebuit sa detina o functie pe partea de agricultura, afirmand ca vrea sa-si pastreze independenta politica.

In luna februarie a aceluasi an, Ciolos a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene. In luna iunie, a devenit si seful comisiei prezidentiale pentru elaborarea unei strategii in domeniul agriculturii, in timpul mandatului lui Traian Basescu.

A absolvit Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1994), obținând apoi Diploma de Agronomie Aprofundată, specializarea ”Sisteme de producție și dezvoltare rurală”, în cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSAR (Rennes, Franța). A participat la cursurile de agricultură și comerț, organizate de Institutul Băncii Mondiale și de Universitatea Roma III (oct. 2005).

Între anii 1996-2006, a urmat studii de masterat și de doctorat la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSA (Montpellier, Franța).

A fost consultant pe probleme de analiză socio-economică pentru proiectul de dezvoltare agricolă și rurală în județul Argeș (1995). De asemenea, a fost stagiar la Bruxelles — divizia de dezvoltare rurală — și responsabil cu pregătirea programului SAPARD (1997), director de program pentru proiectul de dezvoltare rurală în județul Argeș (1998—1999), coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă (1999-2001), task manager în cadrul Delegației Comisiei Europene în România (2002-2003).

A fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 — mai 2007), reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

În perioada mai-octombrie 2007, Dacian Cioloș a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

A fost numit ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, la 11 octombrie 2007, deținând această funcție până la 22 decembrie 2008.

Nu face parte din niciun partid politic.

A condus Comisia Prezidențială pentru elaborarea unei strategii în domeniul Agriculturii (2009-2010).

Dacian Cioloș a fost desemnat comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare rurală, fiind învestit în funcție la 9 februarie 2010. În cadrul mandatului său, care s-a încheiat în 2014, el a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune.

La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloș s-a numărat printre cei care au primit distincția “Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană”, acordată de către Casa Europei Eurolink, parte integrantă a Federației Internaționale a Caselor Europei — FIME. În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2015, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Dacian Cioloș în funcția de consilier special pentru securitate alimentară, ce presupune o strânsă colaborare cu diferiți membri ai Comisiei Europene în ceea ce privește contribuția Uniunii Europene la soluționarea acestei provocări globale, scrie wikipedia.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share