30/10/2020

Clubul Lions Diamond Timişoara în slujba comunităţii

De mai bine de cinci ani, cele 35 de doamne ale Clubului Lions Diamond Timisoara sunt implicate activ în viaţa comunităţii. Deviza lor este, ca a tuturor cluburilor Lions, „We serve”- Slujim! Şi au slujit cu credinţă idealurile în care au crezut: caritate, educaţie, cultură, artă. Cu alte cuvinte au fost şi sunt profund implicate social.
Şi în acest final de an „leoaicele” se mobilizează pentru o nouă serie deacţiuni.
La inițiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet , Organizaţia Mondială aSănătăţiia declarat ziua de 14 noiembrie”Ziua Mondială a Diabetului”. Această zi este marcată la nivel internațional fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
Şi anul acesta cluburile Lions vor marca această dată prin iluminarea în albastru a unor clădiri simbolice din partea de vest a ţării: în Timişoara va fi luminat Teatrul Naţional, în Arad clădirea Teatrului de Stat “Ioan Slavici”, iar la Lugoj Primăria oraşului.
Scopul acestui eveniment este să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, dar şi a familiilor acestora, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului larg asupra diabetului, pentru a-l putea controla mai bine. Membrii cluburilor Lions vor fi prezenţi în Piaţa Victoriei din Timişoara cu pliante informative legate de acestă boală. Doamnele din Lions Diamond vor oferi micuţilor care suferă de diabet, internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu”, câte o felie de tort fără zahăr.
La Liceul Teoretic Special ”IRIS” din Timişoara va avea loc în 13 noiembrie, ediţia a III-a a concursului naţional de TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicării) pentru elevi cu deficienţe de vedere “Lumea Virtuală prin IRIS”.
Concursul este organizat de către Liceul Teoretic Special ”IRIS” în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş prin Agenda Centrului de Cultură şi Artă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi, nu în ultimul rând, sponsorizat de Clubul Lions Diamond Timişoara.
În cadrul competiţiei, atât elevii slab văzători, cât şi cei nevăzători vor trebui să îşi demonstreze abilităţile de lucru cu calculatorul, spiritul de echipă şi creativitatea. 
O altă acţiune în care Clubul Lions Diamond se va implica va fi întrecerea de tip Special Olympics, “Ştiu că pot!”. Pentru a marca Ziua Universală a Drepturilor Copilului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş va organiza, în data de 20 noiembrie 2015, acesta manifestare sportivă destinată copiilor cu dizabilități din centre de ocrotire şi din comunitate. Evenimentul va începe de la ora 11.00 şi va fi găzduit de Sala Constantin Jude din Timişoara şi este organizat cu sprijinul Consiliul Judeţean Timiş, al Primăriei Municipiului Timişoara şi al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.
La această acţiune vor participa 400 de copii cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, care au un IQ sub 70. Vor fi prezente şi delegaţii din Ungaria, Serbia şi Danemarca.
O altă acţiune pe care doamnele clubului o vor organiza în perioada noiembrie-decembrie 2015 este “Un zambet frumos pentru fiecare” o caravană care are în vedere igiena dentară şi sănătatea orală şi care se adresează în special comunităţilor defavorizate, leagăne de copii, centre de plasament, şcoli speciale şi cămine de bătrani din mediul urban şi rural din judeţul Timiş.
De asemenea Clubul Lions Diamond spijină Cantina Socială a Şcolii din comuna Margina prin acordarea de ajutoare constând în produse alimentare. La acestă cantină iau masa 80 de copii care fac parte din familii nevoiaşe, atât din Margina, cât şi din satele aparţinătoare comunei.
 În a doua jumatate a acestui an doamnele clubului Lions Diamond au mai fost implicate şi în alte acţiuni: “Săptămâna demnităţii copiilor” ( prezenţa în Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru copii şi la Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi “Podul Lung” cu pachete care au constat în îmbrăcăminte şi jucării), “Ziua internaţională a Persoanelor Vârstnice” (prezenţa la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Timişoara unde vârstnicii au fost tunşi si coafaţi, iar apoi au fost invitaţi să danseze tango), “Dovleacul roz” (actiune de preventie a cancerului mamar), “Ziua bastonului alb” şi câteva Baluri de caritate. Trebuie menţionat faptul că în prezent se doreşte semnarea unui parteneriat între Clubul Lions Diamond Timişoara şi Direcţia de Asistenţă Comunitară a Primariei Municipiului Timişoara.

Un alt proiect de succes al clubului de doamne este cel intitulat „Diamante de cultură” . Lunar câteva dintre membrele clubului, citesc poveşti unor copii din categorii sociale defavorizate, iar mai apoi le dăruiesc volumul din care s-a lecturat, cu scopul de a cultiva la aceştia dragostea de carte, de lectură, de frumos.
Pentru a continua pe o perioada cât mai lungă acestă iniţiativă doamnele clubului au depus un proiect şi au obtinut o finanţare de la ING Bank.
Nu în ultimul rând trebuie menţionat “Concursul de interpretare muzicală LIONS”, pe care doamnele Clubului Lions Diamond l-au iniţiat în România. Concursul a ajuns deja la ediţia a IV-a. Câştigătorul fazei naţionale, clarinetistul Radu Greluş, a luat locul III la Augsburg, în Germania, la faza europeană a acestui concurs desfăşurat în cadrul Lions Europa Forum. Instrumentul la care se vor întrece tinerii anul viitor, în aprilie 2016, la ediţia a V-a, va fi vioara.
Astfel lumea a înţeles că schimbarea poate începe cu fiecare dintre noi. Implicarea fiecăruia în proiectele în care crede şi în care poate fi de folos este începutul acestei schimbări în bine a societăţii în care trăim.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share