30/11/2020

Comemorarea eroilor şi veteranilor de război la Timişoara

Joi, 20 august 2015 la ora 9, la Biserica Militară din Piaţa 700 şi Muzeul Banatului din Timişoara memoria eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea ,,Tribunul Axente Sever” a fost comemorată de veteranii de război si urmaşii lor prin două momente festive.

Evenimentul a fost organizat de dl profesor Laurenţiu Mioc.

Preotul diacon George Dimoiu a oficiat slujba de pomenire a eroilor şi veteranilor de război la Biserica Militară din Piaţa 700, la care au participat un pluton de 12 militari din Brigada 18 Infanterie Banat, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război—Filiala Timiş, dl general de brigadă în retragere Constantin Mărăcine şi cercetători de la Muzeul Banatului.

Slujba religioasă a fost urmată de un discurs al dlui prof. Laurenţiu Mioc despre istoria Regimentului 6 Artilerie Grea român şi un discurs al dlui veteran de război Constantin Călina despre importanţa zilei de 20 august 1944 în viaţa regimentului.

Manifestarea a luat sfârşit prin depunerea a două coroane de flori la placa memorială a Regimentului 6 Artilerie Grea de la Muzeul Banatului din Timişoara, una de către militarii Brigăzii 18 Infanterie Banat iar o alta de către Muzeul Banatului.

Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1).

A participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 August 1944.

După lovitura de stat de la 23 August 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).

Sub conducerea dlui veteran de război Constantin Călina veteranii de război din acest regiment au organizat între 1987-2011 o aniversare în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă în fiecare an la 20 august la ora 9, la sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1 din Timişoara, regimentul supravieţuind ofensivei sovietice declanşată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău.

Aniversarea este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română.

Dacă în 1992 la ea participau 78-80 persoane, în prezent în Timişoara mai sunt doar 4-5 veterani de război, ce nu mai pot participa la aceasta din cauza vârstei înaintate. Din acest motiv veteranii de război ai regimentului şi urmaşii acestora, la iniţiativa dlui profesor Laurenţiu Mioc şi a dlui col. (r) Neculai Stegăriţă, au decis continuarea tradiţiei de comemorare a eroilor şi a veteranilor de război din

Regimentul 6 Artilerie Grea român.

 

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share