29/07/2021

Comunicarea deschisă și dialogurile la nivel înalt asigură securitatea flancului estic al NATO

Șeful Statului Major al Apărării General-locotenent  Daniel Petrescu a încheiat, recent, o vizită în Statele Unite, în timpul căreia s-a întâlnit cu omologii americani. În Statele Unite, s-a întâlnit cu Președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de Stat Major, Generalul Milley și cu alți reprezentanți NATO și înalți oficiali americani.
În cadrul întrevederii, Generalul Milley și General-locotenentul Daniel Petrescu au vorbit despre provocările curente și emergente cu care se confruntă Europa și despre modurile în care națiunile noastre pot aprofunda coordonarea în domeniul securității.
Interoperabilitatea perfectă și nivelul de pregătire subliniază angajamentele reciproce ale națiunilor noastre în materie de securitate și stau la baza parteneriatului nostru strategic. Comunicarea deschisă și dialogurile la nivel înalt între Aliați consolidează aceste legături, asigură securitatea Flancului Estic al NATO și ajută la stabilizarea regiunii.
 La Pentagon, am purtat convorbiri oficiale cu preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), generalul Mark A. Milley, cu șeful Statului Major al Forțelor Terestre (Chief of Staff o the Army), generalul James C. McConville, cu șeful Forțelor Navale (Chief of Naval Operations), amiralul Michael Gilday, și cu locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene (Vice Chief of Staff of the U.S. Air Force), generalul David W. Allvin.
Pe timpul discuțiilor purtate cu oficialii americani, am subliniat importanța evoluțiilor mediului de securitate în regiunea Mării Negre, am analizat eficiența activităților de descurajare întreprinse în cadrul NATO sau bilateral și am identificat modalități concrete de intensificare a cooperării, asigurarea interoperabilității și operaționalizarea cât mai rapidă a sistemelor de armament recent achiziționate.
Oficialul român  la ceremonia de realizare a Capacității Operaționale Complete a Comandamentului Forțelor Întrunite de la Norfolk (JFC Norfolk), întâlnirea cu locțiitorul comandantului suprem al Allied Command Transformation (ACT), generalul Paolo Ruggiero, și, nu în ultimul rând, întrevederea cu militarii români aflați în serviciu în cadrul structurilor NATO dislocate pe teritoriul american.
”La ceremonia de realizare a Capabilității Operaționale Complete a JFC Norfolk, desfășurată la bordul navei USS Kearsarge, am participat alături de preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark A. Milley. JFC Norfolk se alătură, astfel, celorlalte două structuri aliate similare, dislocate în Brunssum, Olanda, și Napoli, Italia. Între misiunile deosebit de importante care-i revin JFC de la Norfolk se numără protejarea liniilor de comunicații strategice NATO, descurajarea agresiunii și contribuția la modalitățile de răspuns ale Alianței. I-am felicitat pe comandantul JFC Norfolk, amiralului Andrew Lewis, și pe militarii care alcătuiesc acest comandament pentru profesionalismul și eficiența cu care, în cadrul procesului de adaptare a structurii de comandă a Alianței, au pus în practică, într-un timp foarte scurt, o nouă și importantă capabilitate de comandă și control, inițiată la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, din iunie 2018. Discuțiile cu generalul Paolo Ruggiero și cu alți membrii din echipa de comandă a Allied Command Transformation s-au circumscris temelor legate de modalitățile de dezvoltare a capabilităților militare aliate, abordarea strategică a situației de securitate și planificarea exercițiilor și a altor activități de instruire, în format aliat. ACT are un rol important în dinamica adaptării structurale a NATO astfel încât acestea să răspundă adecvat provocărilor din mediul actual de securitate. Comandamentele multinaționale NATO, dislocate în România, fac parte din abordarea strategică a Alianței pentru zona de sud a teritoriului acesteia. Nu lipsit de importanță a fost faptul că generalul Paolo Ruggiero a apreciat în mod deosebit profesionalismul militarilor români care activează în cadrul ACT” a ținut să transmită generalul Daniel Petrescu.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share