Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Comisia UE solicită României să stopeze defrișările ilegale

” Comisia UE se implică în războiul împotriva defrișărilor ilegale din România și solicită autorităților din țara noastră interzicerea vânzării pe piața intracomunitară a materialului lemnos și a produselor fabricate din bușteni recoltați in mod ilegal, se arată într-un document emis de executivul de la Bruxelles.

Autoritățile naționale nu au reusit să verifice în mod eficient operatorii și să aplice sancțiunile ce se impun. Comisia Europeană a descoperit că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv tăierile autorizate, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, așa cum se cere conform Directivei privind habitatele și  Directivei privind evaluarea strategică de mediu.

Mai mult, există deficiențe în accesul publicului la informațiile legate de mediu în planurile de gestionare a pădurilor.

De asemenea, Comisia Europeană a descoperit că habitatele forestiere protejate s-au pierdut în cadrul siturilor protejate Natura 2000, încălcându-se Directivele privind habitaturile și păsările.

În urma analizării în detaliu a argumentelor transmise de România în urma scrisorii de punere în întârziere trimise în februarie 2020, executivul comunitar a ajuns la concluzia că ”problemele de pe teren nu au fost rezolvate” . Prin urmare, Comisia Europeană emite acum un aviz motivat.

Știți câte dintre camioanele care transportă lemn sunt verificate la ieșirea din pădurile României? 1%. Asta înseamnă unul singur la fiecare 100 de camioane care pleacă din pădure încărcate cu lemn.

Știi ce li se întâmplă operatorilor dacă sunt prinși transportând mai mult lemn decat au declarat în acte? Mai nimic. Primesc o amenda modică, de maximum 20% din valoarea lemnului, li se confiscă surplusul și apoi sunt lăsați să-și mai încerce norocul și de alte 99 de dăți, până la următoarea verificare.

Știi cum de rezultă lemn în plus deși arborii care se exploatează sunt marcați în pădure? Pentru că marca nu ne spune care e volumul lemnului rezultat prin tăiere. Așa că, în acte, volumul lemnului poate fi subestimat, iar lemnul suplimentar rezultat în realitate ajunge pe piață fie prin transporturi multiple cu aceleași documente, fie prin supraîncărcarea camioanelor.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share