16/05/2021

Comuna hunedoreană Băcia, a primit titlul „Sat Cultural al României” în 2016

Băcia, comună din judeţul Hunedoara a fost desemnată Sat Cultural al României” în 2016, în cadrul  unei competiţii la care au participat mai multe localităţi din ţară. Titlul a fost acordat, vineri, în cadrul unei festivităţi ce a avut loc la Muzeul Satului din Bucureşti.

Băcia este una dintre cele 22 de localităţi din toată ţara care a reuşit să obţină acest titlu, de „Sat Cultural al României 2016”. Distincţia a fost acordată, la sfârşitul săptămânii trecute, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală, unde a avut loc jurizarea programelor culturale ale comunelor finaliste și desemnarea câștigătoarelor. Au mai primit acest titlu, de „Sat Cultural al României”, localităţile candidate care au întrunit cel puţin 80 de puncte, dintr-un total de 100 posibile. Astfel, distincţia a revenit, în final, unui număr de 22 de comune participante. Printre acestea se numără şi Băcia, de altfel singura localitate din județul Hunedoara calificată în finala acestui concurs. Băcia s-a clasat pe locul al 13 -lea, placheta cu titlul care face acum onoare localităţii hunedorene fiind ridicată personal de primarul Nicolae Panţa.

„Satele Culturale ale României” este un program inițiat, în ianuarie 2014, de Asociația „Cele mai frumoase sate din România”, sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie – Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc.

Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an a minimum cinci evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri, etc – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share