Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Comunitatea maghiară din LUPENI s-a reunit pentru a petrece împreună cu înalții oaspeți

În cadrul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara și în municipiul Lupeni au fost organizate mai multe evenimente. Campionatul de fotbal a atras interesul celor care iubesc acest sport, dar și echipele înscrise la competiție. Echipa jurnaliștilor s-a întrecut în finală,  cu echipa din Deva. Cu tot efortul depus de colegi, devenii au fost câștigători.La fosta școală catolică din muncipiul Lupeni a fost organizat de gazde un inedit concurs gastronomic, de pregătit gulaș. Alături de liderii locali și județeni ai UDMR au fost prezenți senatorul Cristian Resmeriță și primarul Lucian Resmeriță, consilieri locali și membrii ai comunității. ” Sunt onorat să fiu astăzi alături de frații noștri maghiari, care iată, prin ceea  ce au organizat duc mai departe tradițiile și obiceiurile,  moștenite de la strămoși.  O Românie modernă şi democratică care se construieşte pe sine, şi aspiră la o dezvoltare armonioasă, prosperitate şi emancipare pentru toţi cetăţenii săi nu poate ignora minorităţile naţionale, cetăţeni diferiţi prin origine, limbă, istorie şi tradiţii, dar egali în demnitate, drepturi şi îndatoriri cu cetăţenii români majoritari. La ora democratizării şi integrării în marea patrie a tuturor naţiunilor europene, rolul minorităţilor naţionale se cuvine în egală măsură cunoscut mai bine, recunoscut şi reevaluat, deoarece ceea ce în anumite epoci a putut părea unora o povară şi o problemă dificilă, uneori imposibil de rezolvat, a devenit astăzi o bogăţie şi un vehicol spre o mai bună integrare în marea simfonie a naţiunilor europene, o punte de legătură între români şi popoarele continentului european. În felicit pe organizatori, pe câștigătorii competiției de fotbal și al concursului gastronomic și iată că, la Lupeni suntem un model  de conviețuire între mai multe comunități” a ținut să ne declare senatorul Cristian Resmeriță.

Concursul gastronomic a fost unul inedit,  pentru că, s-au înscris cinci localnici, unul din Petroșani și unul din Cluj,  iar cântecele populare maghiare,  au făcut ziua mai plăcută. Din juriu au făcut parte și oaspeții din Ungaria, iar câștigătorul a fost din Cluj ” Am pus pe lângă ingredientele de bază și unul secret, iar preparatul meu a fost „ devorat” de participanți. Mulțumesc pentru invitație și să dea Dumnezeu să ne mai vedem și la alte ediții” a ținut să spună câștigătorul concucursului de pregătit gulaș.

         

           

                                

Palatul Cultural   din municipiul Lupeni, un PHANTEON al culturii naționale,  a găzduit și el  un inedit concert de muzică susținut de îndrăgitul artist Sandor Homonyk și formația sa, toate melodiile pe care le-au interpretat, fiind aplaudate la scenă deschisă de publicul spectator.

 

Pentru buna organizare a evenimentelor de la Lupeni merită felicitări liderii UDMR  David Benedekfi și Amalia Antal și echipa lor, care au reușit și de această dată să unească comunitatea, tineri și seniori, pentru a cinsti așa cum se cuvine Zilele Maghiare în județul Hunedoara.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share