Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Conceptul Baraka, o colonie artistică contemporană

 “Pot fi iubiți sau disprețuiţi, dar matricea este autentică, mijloacele sunt constante și generoase, evocarea este întotdeauna sensibilă și ima-ginația întotdeauna revigorată.

Această opera nouă, imprevizibilă, este binevenită, sau mai degrabă prevăzută, deoarece a fost latentă, aproape în așteptare, inevitabilă. Cei care cunosc Baraka găsesc în această creație un concentrat al lumii lor, o mică parte a vieții și a naturii lor.

După ce am văzut una dintre expozițiile lor, i-am încurajat pe Baraka să continue, să pregătească o expoziție pe care aș fi vrut să o organizez eu însumi. Sunt fericit să-i prezint, sau mai exact, să nu-i prezint, pentru că nu este sarcina mea, ci să transmit celor care-i privesc, cât de mult îi iubesc și apreciez…” a spus Enrico Cannata

O expoziție/eveniment menit să încalce dictatele codului artistic oficial, care vizează depășirea barierelor ignoranței, conformismului și standardizării pe care privirea comună, de obicei, evită.
Într-o capitală europeană a culturii, Timișoara, această inițiativă urmărește să sporească bogăția culturilor, să promoveze apartenența cetățenilor la comunitatea europeană printr-o mai bună cunoaștere a diversității reciproce, a înțelegerii sentimentelor, punctelor de vedere, intereselor și preocupărilor , prin coagularea motivațiilor diferite.

Baraka este o colonie artistică contemporană, a căror practici asupra obiectelor sunt atât viscerale cât si provocatoare. Creând sculpturi hiper-realiste reprezentand subiecte menite să fie şocante şi imorale încadrate într-un anumit sistem de valori, demersul grupului Baraka este atât iconoclast cât şi iconofil, aducând la suprafaţă banalitatea răului cu o atitudine sarcastică şi un caracter jucăus delicat.

În anul 2016 au absolvit Facultate de Artă şi Design Timişoara. Entitatea Baraka s-a creat în vara anului 2012 ca un spaţiu alternativ gestionat de artişti, unde membrii îşi puteau dezvolta propriile proiecte în paralel cu facultatea. Statement-ul Baraka se referă la dezvoltarea proiectelor colective artistice deschise colaborării cu alţi artişti invitaţi şi axaţi pe cercetare artistică multi-disciplinară.

Orientaţi pe arta experimentală oscilând între organic şi anorganic, conturate la nivel de experimente BioArt, creând lucrările într-o anumită maniera personală dezvoltată în timp, câteva aspecte ţintă ale grupului fiind studii ale identităţii sexuale, religioase şi politice raportat la contextul social. Discursul artistic întreţinut acompaniază un dialog vizual bazat pe contrastul între corporalitate şi mediul extern, relaţia dintre tare şi moale, interior şi exterior, expresie şi percepţie.

Baraka reprezintă o formulă unică pe scena de artă contemporană din România. Lucrările şi proiectele sunt realizate într-o maniera colectivă, prin care fiecare concept este realizat prin etanşare de idei. Spaţiul Baraka a apărut dintr-o necesitate, alternativă instituţiei. Dorinţa de a funcţiona într-un spaţiu independent era de a creea un loc natural de dezvoltare artistic lipsit de orice compromis. De-alungul timpului conceptul spaţiului s-a conturat într-o direcţie organizată împărţită pe 3 secţiuni: un spaţiu generos pentru atelier (unde se poate lucra şi locuii), un spaţiu-galerie, şi un loc de întaâlnire şi discuţii.

Evenimentul va avea loc duminică, 30 iunie, ora 19.00, în curtea Facultății de Artă, intrarea de pe Str. Popa Şapcă. nr.5
Intrarea interzisă minorilor.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share