21/06/2021

Conditii pentru a circula pe drumurile publice cu MOPEDUL

trei-tineri-fara-permis-de-moped-prinsi-de-politisti-pe-o-strada-din-cluj-napoca1373703320Poliţia rutieră reaminteşte cetăţenilor faptul că pentru a conduce pe drumurile publice un moped este necesar ca acesta să fie înregistrat în circulaţie, să se deţină permis de conducere categoria AM, iar vârsta minimă să fie de 16 ani împliniţi. 

La data de 04 mai a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Pucioasa au oprit în trafic, pentru control, un moped condus de un bărbat, de 50 de ani, din Vulcana Băi.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că acesta nu deţinea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Pe numele bărbatului, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere” .

 De asemenea, vă informăm că pentru a circula pe drumurile publice, mopedul trebuie să fie echipat cu o  instalaţie de frânare eficace, cu un sistem de avertizare sonoră şi o lumină de culoare albă în faţă, respectiv lumină şi dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie în spate.

Instalaţia de evacuare a gazelor de ardere trebuie să respecte normele de poluare fonică şi de protecţie a mediului.

Totodată, mopedul trebuie să aibă lumini de culoare galbenă pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, în faţă şi în spate, iar plăcuţa cu numărul de înregistrare este indicat să fie amplasată în partea din spate a mopedului, fără a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare şi semnalizare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share