Conferința Internațională a Culturilor Dunărene

Timp de trei zile, mai exact în perioada 24 – 26 iunie 2015 Timișoara va fi gazda celei de-a 3-a Conferințe Internaționale a Culturilor Dunărene, devenind astfel primul oraș românesc care are șansa de a organiza acest eveniment de anvergură. Acesta are ca scop implementarea unei rețele consolidate de comunicare, în vederea nașterii unor proiecte culturale comune. Timișoara este locul ideal pentru desfășurarea Conferinței Internaționale a Culturilor Dunărene tocmai datorită istoricului său multietnic, multiconfesional și multilingvistic, care reproduce, la scară mică, modelul Europei de astăzi.

 

La fel ca şi în anii anteriori, la eveniment vor participa personalități de seamă ale lumii culturale, artiști, reprezentanți ai mediului academic, manageri și operatori culturali, jurnaliști, reprezentanți ai autorităților naționale, regionale și locale din țările dunărene, politicieni și diplomați. De la Conferința Internațională a Culturilor Dunărene nu vor lipsi atelierele, cu componenta lor practică. Rezultatul vizat este crearea unui spațiu virtual comun al culturilor din Regiunea Dunăreană, în care dialogul să fie unul cât mai constructiv.

Între perioada celor trei zile, în Timișoara vor poposi personalități de seamă ale lumii culturale din țările dunărene, artiști, reprezentanți ai mediului academic, manageri și operatori culturali, jurnaliști, reprezentanți ai autorităților naționale, regionale și locale, politicieni și diplomați. Ediția din acest an a conferinței cuprinde, discursuri în plen, un laborator de proiecte și parteneriate și trei sesiuni de lucru având ca teme „Casa culturilor dunărene“, „Industriile creative – oportunități de angajare și dezvoltare culturală în spațiul dunărean“ și „Rolul culturii în dezvoltarea sustenabilă a orașelor“. Rezultatul vizat este crearea unui spațiu virtual pentru culturile din regiunea dunăreană, spațiu în care dialogul să fie cât mai constructiv, iar cooperările cât mai rodnice.

De asemenea la Galeria Calina, vor avea loc două lansări de carte: A Journey Upriver from the Black Sea to the Black Forest de Nick Thorpe, Yale University Press, 2014 și Die Interkulturalität des Banats de Victor Neumann, Editura Frank & Timme, Berlin, 2015.

„Asociația Timișoara-Capitală Culturală Europeană are misiunea de a contribui activ la crearea, susținerea și promovarea unui spațiu dinamic, care să le permită operatorilor culturali din Timișoara și reprezentanților țărilor dunărene posibilitatea de a realiza parteneriate în proiecte culturale comune și a crea rețele de colaborări în regiunea dunăreană. Rezultatele acestor colaborări vor fi folosite , printre altele, și în cadrul programului cultural al candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii“, spune Simona Neumann, director executiv al ATCCE.

Programul celei de a 3-a Conferințe Internaționale a Culturilor Dunărene îi are ca invitați, printre alții, pe: Ioan Vulpescu (Ministru al Culturii), Joachim Uhlmann (Ministerul pentru Stiință, Cercetare și Arte al Landului Baden-Würtenberg), Ioan Holender (Director artistic al Festivalului Internațional George Enescu) și Adrian Cioroianu (Decanul Facultății de Istorie, Universitatea București), Horia Șurianu (Universitatea Sorbonne – Paris) și Nick Thorpe (jurnalist BBC).

Cea de a 3-a ediție a conferinței este organizată de Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană, Primăria Municipiului Timișoara, Ministerul pentru Știință, Cercetare și Artă al Landului Baden-Württemberg, Referentul Cultural pentru Europa de Sud-Est din cadrul Muzeului Șvabilor Dunăreni din Ulm și Centrul Cultural German Timișoara. Între partenerii evenimentului se numără Consiliul Județean Timiș, Academia Dunăreană din Ulm, Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunărene, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Muzeul de Artă Timișoara și Consulatul German din Timișoara.

 

Stejărel Ionescu

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share