17/06/2021

Conferință pe probleme de cooperare militară în Balcani la Sarajevo

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, participă la Sarajevo, în perioada 7 – 9 iunie, la cea de-a XIV-a ediție a Conferinței șefilor statelor majore ale apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară . La reuniunea din acest an sunt invitați președintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, și președintele Comitetului Militar al UE, general Claudio Graziano.

”Particip zilele acestea, alături de şefi ai Apărării din zece  state ale Europei de sud-est, la lucrările conferinței pe probleme de cooperare militară în Balcani. Această inițiativă internațională, care urmăreşte întărirea securității şi asigurarea unui climat de stabilitate în regiune, s-a bucurat, în ediția din acest an, de prezența, în calitate de invitat special, a președintelui Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach. Unul din instrumentele importante ale menținerii stabilității în Balcani este cooperarea militară din regiune. Participarea la evenimente comune de instruire este atât cheia pentru dinamizarea cooperării, cât şi o modalitate de creştere a încrederii reciproce, încurajată de NATO” a ținut să transmită generalul Daniel Petrescu, șeful statului major al Apărării.

Obiectivul conferinței vizează dezvoltarea cooperării regionale prin întărirea securității și asigurarea unui climat de stabilitate în zona balcanică, creșterea interoperabilității forțelor armate din regiune în vederea participării în comun la exerciții și misiuni, respectiv identificarea și dezvoltarea unor mecanisme regionale de gestionare a crizelor. În marja conferinței din capitala Bosniei și Herțegovinei, șeful Apărării din România are planificate discuții cu comandantul Operației „EUFOR ALTHEA”, generalul-maior Alexander Platzer, și o întâlnire cu militarii detașamentului românesc dislocat în Camp Butmir. Conferința șefilor statelor majore ale apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară se desfășoară anual, fiind un instrument complementar altor inițiative regionale și are drept scop dinamizarea cooperării între nouă dintre statele situate în Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia).

Distribuie acest articol Oficial Media
Share