Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CONSOLIDAREA ȘI EFICIENTIZAREA SISTEMULUI NAȚIONAL DE RECUPERARE A CREANȚELOR PROVENITE DIN INFRACȚIUNI

În perioada 14 – 16 noiembrie 2018, la Târgu Mureș, s-a desfășurat seminarul cu tema “Consolidarea și eficientizarea sistemului național de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni” – cod SIPOCA 56, organizat în cadrul proiectului cu același nume, implementat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), în parteneriat cu Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

La deschiderea evenimentului, din partea PÎCCJ a fost prezent domnul Bogdan Licu, adjunct al procurorului general. De asemenea, au participat doamna Adriana Șandru, consilier al procurorului general, doamna Denisa Cristodor, procuror șef al Biroului de Urmărire Penală în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, domnul Cornel Călinescu, director general ANABI, domnul Alexandru Enăchescu, director adjunct al Direcției de Investigare a Criminalității Economice (DICE).În cadrul seminarului au fost expuse spețe ce au vizat identificarea bunurilor, aplicarea măsurilor asigurătorii și valorificarea bunurilor sechestrate, fiind prezente echipele care au instrumentat respectivele cauze, formate din procurori, inspectori antifraudă și ofițeri de poliție. Evenimentul a constituit un veritabil schimb de bune practici, beneficiarii fiind procurorii din cadrul parchetelor de pe lângă Curțile de Apel Alba, Mureș, Brașov, Pitești.

Totodată,  săptâmâna trecută,  un grup format din cinci procurori din Franța, Portugalia și Republica Moldova au efectut o vizită de lucru la unităţile de parchet din circumscripţia Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, precum şi la alte instituţii cu atribuţii judiciare din judeţul Alba. Vizita are loc în cadrul Programului european de schimb al autorităţilor judiciare, derulat sub egida Institutului Naţional al Magistraturii din România şi al Reţelei Europene de Formare Judiciară (EJTN). Prima parte a Programului s-a desfăşurat la Bucureşti şi a constat într-o serie de vizite de lucru la Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde procurorii străini s-au întâlnit cu Procurorul General al României, domnul Augustin Lazăr, la Curtea Constituţională, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

La stagiul de schimb de experienţă au partcipat  domnii procurori Parisot Jean-Marc şi Griffet Thierry din Franţa, domnul Ribeiro António din Portugalia, doamna Liliana Nani şi domnul Nicolae Pîrău, ambii din Republica Moldova. Din partea Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost  prezentă doamna Nicoleta Stefanov – procuror în cadrul Serviciului de Cooperare Judiciară Internaţională – Relaţii Internaţionale şi Programe.


În cadrul stagiului au fost organizate întâlniri de lucru cu magistrați români din cadrul Parchetului de pe lângă  Curtea de Apel Alba Iulia, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba,Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba Tribunalul Sibiu şi Judecătoria Alba Iulia. Au fost prezentate participanților la acest program aspecte privind sistemul judiciar din România, statutul procurorilor, atribuţiile procurorilor
şi organizarea unităţilor de parchet din circumscripţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Procurorii străini au avut, de asemenea, întâlniri de lucru cu reprezentanți ai Baroului Alba și cu poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share