Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Consulatul Coreei a sărbătorit la Timişoara, Seollalul

Hwan-yeonghada – care nu poate fi altceva decât un salut de Bun Venit către cei care şi-au dorit să sărbătorească alături  de câţiva coreeni, printre care cel mai mic era undeva pe la 2 anişori, rezultatul unui tată coreean şi a unei mame romance, Anul Nou coreean, sărbătorit cu o mică întârziere.

La început a vorbit doamna Gabriela Lupu, preşedinta Asociaţiei Culturale România-Coreea, care a făcut o scurtă prezentare a Coreei, cu obiceiuri, tradiţii

Coreea are mulţi creştini şi îşi sărbătoreşte Crăciunul tot în 25 decembrie, iar Anul Nou în 31 decembrie, după calendarul creştin, şi în acest an  ca de fiecare dată mai există o sărbătoare a noului an, adică Anul Nou Lunar (Seollal), care în acest an a căzut în 28 ianuarie, în comunitatea coreeană timişoreană, a fost sărbătorit cu o mică întârziere, adică în 2 februarie.

Coreenii se pregătesc de sărbătorile noului an sau ale Crăciunului cu câte 2+3 săptămâni înainte, sau chiar cu o lună, când încep să facă rezervările la trenuri sau avion, pentru a merge în locurile de baştină să îşi sărbătorească trecerea dintre ani alături de cei dragi.Ei cel mai mult preferă călătoriile cu trenul, unde se simt mai liniştiţi. Noul An nu este altceva decât “bucuria reuniri familiei bunici, părinţi, copii, nepoţi, închinarea la strămoşi, mâncatul bucatelor tradiţionale şi participarea la tradiţiile vechi  obicei respectat în fiecare an la această fastuoasă sărbătoare. Seollal se traduce ca o noua zi „in care sa ai grija” sau „sa ai un comportament discret”.

“Asociaţia a luat fiinţă în 2012, când o solistă din Coreea a cântat la Peştera de la Româneşti, care a făcut diferite acţiuni, atât separate cât şi împreună cu coreeni, eu am participat la trei turnee ale Filarmonicii în Coreea, ţara este pe jumătate cât România, iar Filarmonica a avut şi turneu de o lună jumătate. Este o ţară foarte frumoasă, foarte curată, respectată şi iubită de coreeni în primul rând, ceea ce la noi lasă foarte mult de dorit, şi nu cred că noi vom ajunge vreodată la nivelul de respect cum este la ei”, a spus Gabriela Lupu, preşedinta Asociaţiei Culturale România-Coreea.

Consulatul de la Timişoara este unic în ţară, avându-l ca şi consul onorific pe Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Timişoara, care mai reprezintă şi judeţele Bihor şi Arad, în afară de Timiş.

“Mă bucur că în această seară avem aproape 200 de oaspeţi, nu mă aşteptam să vină aşa de mulţi spectator. Este Anul Nou Lunar Coreean. Coreea sărbătoreşte de două ori, şi în 31 decembrie, şi acuma, din câte a-ţi văzut am avut oaspeţi importanţi, şi din partea Ambasadei Coreei în România. Am pregătit şi bunătăţi coreenede varză tradiţională kim ci, am închinat şi un pahar de vin în sănătatea Coreei şi a României, şi sperăm ca la anul să avem oaspeţi importanţi din Coreea de Sud, aşa cum ni s-a promis”, a spus Consulul onorific al Coreei, Ioan Gârboni.

Totul s-a încheiat cu un concert de orgă şi cu urarea „ Sunyeon – La Mulţi Ani!”

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share