31/10/2020

Controale și inspecții pentru prevenirea riscurilor epidemiologice, în toate unitățile sanitare din judeţ

În exercitarea atribuțiilor sale, privind aplicarea măsurilor de sănătate publică, Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș a planificat și desfășoară cel mai extins spectru de controale și inspecții pentru prevenirea riscurilor epidemiologice, în toate unitățile sanitare cu paturi, unitățile de deservire publică și în cele care au legătură directă sau indirectă cu publicul. Acțiunile de evaluare și monitorizare a siguranței medicale în aceste unități au fost deja planificate pentru perioada ce va urma sărbătorilor Pascale, pentru ca să fie prevenite și identificate potențialele apariții a focarelor de infecții, în contextul situației epidemiologice legată de noul coronavirus SARS-CoV-2.

Echipe mixte, compuse din inspectori de specialitate din partea DSP Timiș, împreună cu reprezentanți ai altor instituții de control, desfășoară acțiuni de verificare a modului de aplicare si respectare a activităților speciale impuse de situația de urgență, precizate prin normele speciale indicate de Ordonanțele Militare în vigoare.

 

Principalele categorii de unități vizate sunt:

  • unități sanitare cu paturi,
  • sectorul alimentar, care livrează pe comandă produse și preparate,
  • retaileri majori și magazine de proximitate,
  • unități din sectorul serviciilor,
  • unitățile de cazare, care sunt integrate programului de primire a cadrelor medicale și a persoanelor carantinate,
  • distribuitori en-gros și de aprovizionare a rețelelor de puncte comerciale,
  • prestatori de servicii de toate categoriile, în transporturi sau utilități publice.

 

Sunt urmărite condițiile de desfășurare a activităților economice în care este deservit publicul, respectarea normelor igienico-sanitare în spațiile de producție și servicii, procedurile aplicate pentru monitorizarea și evaluarea stării de sănătate a personalului angajat, standardele de echipare a personalului cu materiale de protecție medicală.

Acest program de control și inspecție, planificat cu scopul de a preveni riscurile de creare a focarelor de infecții cu noul  coronavirus SARS-CoV-2, va fi desfășurat zilnic, cu mai multe grupe de lucru. În urma constatărilor și situațiilor întâlnite cu privire la conformitatea funcționării unităților inspectate,  DSP Timiș propune măsuri pentru adecvarea activităților, completarea și conformarea normelor de funcționare ale unităților în acord cu procedurile legale, ori va sancționa contravențional eventualele abateri și neregularități, sau, după caz, va lua măsuri de sancționare, pentru situații a căror gravitate intră în această categorie.

De asemenea precizăm faptul că se acordă o atenție deosebită Maternități Odobescu unde a fost efectuat un control inopinat in urma căruia s-a constatat faptul ca s-au implementat circuite noi stabilite,  că există materiale suficiente de protecție,  dezinfectanti si testere pentru determinarea infecție cu SARS-COV-2. Nu s-au constatat neconformitati care să impuna aplicarea de sancțiuni  contravenționale. Este in desfășurare testarea pacienților și se lucrează la anchetele epidemiologice.

Până la acestă dată, 141 persoane din județul Timiș au fost externate de la Spitalul de Boli Infecțioase “Dr. Victor Babeș” Timișoara, după ce au trecut printr-o dubla testare cu rezultat negativ.

 

  • DSP Timiș desfăsoară un program de control și inspecție, planificat cu scopul de a preveni riscurile de creare a focarelor de infecții cu noul coronavirus SARS-CoV-2
  • Controalele se realizează în echipe mixte, compuse din inspectori ai Serviciului Control in sănătate publică DSP Timiș, sprijiniți de reprezentanți ai altor instituții abilitate
  • Sunt vizate toate unitățile sanitare cu paturi, unitățile de deservire publică și cele care au legătură directă sau indirectă cu publicul

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share