24/10/2020

COVID 19 aduce românii acasă din Spania

După Italia, Spania este cea mai afectată țară din Uniunea Europeană, unde incidența coronavirusului a fost confirmată la peste 4200 de cazuri active. 120 de persoane au murit.

Într-o conferință de urgență, vineri, prim-ministrul Spaniei a anunțat că întreg guvernul se va reuni astăzi  pentru a activa articolul 116 al Constituției, cel prin care se decretează starea de urgență în întreaga țară.

Odată declarată starea de urgență, guvernul va putea limita mișcarea persoanelor și a vehiculelor în locuri specificate, va putea rechiziționa temporar anumite bunuri, va putea să preia controlul fabricilor și companiilor și să raționalizeze consumul de alimente. În acest context,  românii care s-au aflat în scop turistic în Spania și-au încheiat sejururile mult mai repede. Aeroportul din Madrid s-a aglomerat odată cu trecerea timpului și martor la adevărate drame este colegul nostru, fotoreporterul Daniel Csatlos, secretarul Clubului de Presă Valea Jiului.

„Până la zborul către Timișoara am stat în aeroport.Oamenii au luat cu asalt  terminalele, am văzut oameni bătrâni și copii fără nicio masură de protecție. O doamnă care îngrija un bâtrân l-a schimbat de trei ori, chiar în aeroport. Pot să spun că deja îmgrijorarea și panica au cuprins Spania și mulți dintre conaționalii noștri se reîntorc acasă, ” a ținut să ne transmită colegul nostru.

Și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află în scop turistic sau tranzitează Regatul Spaniei, ca, în contextul evoluțiilor epidemiei cu COVID 19, la nivel euroepan, să ia în considerare scurtarea șederii și revenirea de urgență în România.

, MAE le recomandă cetățenilor români să se informeze în mod constant cu privire la măsurile luate de România pentru a combate răspândirea virusului COVID-19, respectiv procedura pe care o urmează, la sosirea în România – instituirea carantinei pentru cei sosiți în România din zona roșie și intrarea în auto-izolare la domiciliu pentru persoanele sosite din zona galbenă.

Zonele în funcție de care se instituie persoanelor sosite în România auto-izolarea la domiciliu sau carantina instituționalizată se regăsesc pe pagina de internet a Institutului Național de Sănătate Publică din România (www.cnscbt.ro).

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să revină în România pe cale rutieră sau feroviară să se informeze cu privire la condițiile de intrare/tranzitare/ieșire de pe teritoriul statelor pe care le tranzitează. MAE subliniază importanța informării asupra evoluției răspândirii infecției cu COVID-19 din surse oficiale – Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Afacerilor Externe – și recomandă apelarea liniei de informare dedicată special cetățenilor români aflați în afara țării (004021 3202020) și gestionate de către Ministerul Sănătății pentru recomandări și alte informații suplimentare despre prevenirea și combaterea infecției cu COVID-19.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, la următoarele numere de telefon de urgență:

Regatul Spaniei – Ambasada României la Madrid: +34 669.362.202;

Consulatul General al României la Barcelona: +34 661 547 853;

Consulatul General al României la Sevilla: +34 648 212 169;

Consulatul General al României la Bilbao la tel.: +34 608 956 278;

Consulatul României la Castellón de la Plana la tel.: +34 677 842 467;

Consulatul României la Ciudad Real la tel.: +34 609 513 790;

Consulatul României la Zaragoza la tel.: +34 663 814 474;

Consulatul României la Almeria la tel.: +34 682 733 408

Distribuie acest articol Oficial Media
Share