24/10/2020

Cristian Stan: ”Personal nu sunt innebunit după acest proiect, dar nici nu aveam cum să justific o gaură în buget de un miliard si jumătate”

cristian stan

În prima conferinta din acest an, ce a avut loc la sediul Primariei Municipiului Targoviste, primarul interimar Cristian Stan a dorit sa clarifice pentru cetateni, cateva aspecte legat de Centrul Național de Informare și promovare turistică, un proiect demarat in anul 2011. 

Cristian Stan a mentionat ca declaratiile sale reprezinta un drept la replică pentru toate afirmatiile facute in mass media in ultima vreme:

Cererea de finanțare pentru  Centrul Național de Informare și promovare turistică din Targoviste, a fost semnată în 23.04. 2012 iar contractul de finanțare semnat în 13.11.2014, toate sunt anterioare preluarii atribuțiunii mele de primar la Muncipiul Târgoviște.

La momentul în care am preluat funcția de primar interimar pe acest proiect erau angajate cheltuieli în valoare de 152. 901, 92 lei- care au vizat: studii, avize, proiectare, consultanță, management de proiect, informare și publicitate, realizare portal, servicii auxiliare de audit financiar si niciun leu pe execuție.

Valoarea contractului de execuție este de 215.890 de lei, aproximativ 47.000 de euro. În condițile în care din valoarea contractului de finanțare, așa cum a fost el semnat în 2014, adică 593.331,20 de lei s-a facut o economie de 80.000 de lei în urma actualizarii indicatorilor ca urmare a atribuirii contractului de achiziție publică.

Deci în anul 2014 a fost semnat un contract de finanțare de 593.000. Până la momentul contractului de finanțare au fost făcute cheltuieli în valoare de 152.901, 92 de lei, majoritatea neeligibile, și, este adevărat există o mică problemă pe acestă zonă rezultată din proiectare și anume, diferența de cotă zero care a generat o săpătură suplimentară, era menționată aiurea în proiect, aspect care va atrage acționarea în instanță a proiectantului pentru diferența de cheltuieli neeligibile.

Acest proiect a fost demarat cu mult înainte ca eu să dobândesc calitatea de consilier local la Târgoviște. Valoarea proiectului a fost determinată la momentul semnării, aprobării HCL și a contractului de finanțare, semant în 13.11.2014, iar toate cheltuielile care au vizat altceva decât execuția de lucrări, au fost angajate până în anul 2014.

Personal nu sunt innebunit după acest proiect, dar nici nu aveam cum să justific o gaură în buget de un miliard si jumătate, pentru a rezilia acest contract de finanțare. Pe 1 ianuarie 2015 a fost realizat un portal în valoare de 19.700 lei (Maseda Software SRL).

Nu cred că poate fi imputat ceva actualei conduceri, așa cum la Proiectul privind centura Municipiului Târgoviște, este aceeași situație. Proiect care în momentul de față face obiectul a două dosare penale, unul pornit la inițiativa noastră, făcut prin plângerea penală de la sfârșitul lui 2015, și al doilea pentru ce s-a intmamplat pana la semnarea contractului de execuție. Nu s-a realizat recepția proiectului până în momentul de față. Sunt zece infracțiuni printre care, înselăciune, fals, uz de fals, încercarea de deturnare a fonsurilor europene. Primaria s-a constituit parte civilă pentru întreaga sumă pe care nu a reușit sa o atraga pe fonduri europene, cu mențiunea ca proiectul de centură va fi realizat, s-a aprobat și creditul, urmează să se realizeze achiziția publică de lucrări.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share