19/06/2021

Criza din Ucraina provocata de neintelegerile puterilor occidentale?

Revolte de strada in Ucraina
Revolte de strada in Ucraina

Conform acceptiunilor occidentale, criza din Ucraina este in principal datorata puternicei influente si a repetatelor interventii ruse, iar persona cea mai blamata in acest context este bineinteles presedintele rus Vladimir Putin. Adeptii teoriei conspirationiste spun ca dorinta Rusiei de anexare a Crimeei face parte din planul lui Putin de resuscitare a gloriei fostului Imperiu Rus. Mai mult decat atat, s-a formulat o teorie care cuprinde si alte detalii referitore la eventuale anexari ale unor teritorii din Europa de Est, care s-au gasit la un moment dat in istorie in sfera de influenta a U.R.S.S.

Indepartarea presedintelui ucrainean – Viktor Yanukovych, din martie 2014 – a creat pretextul interventiei armate ruse in Ucraina. Consideratiile acestei situatii au fost de la bun inceput interpretate gresit. SUA si aliatii sai europeni sunt se pare principalii „vinovati” in acest context. Statele Unite au fost intotdeauna reticente in situatii care,  scapate de sub control, ar putea deranja Rusia. Diplomatia de la Washington a trebuit sa poarte manusi si sa fie foarte atenta la formularile din comunicatele de presa care ar putea fi interpretate gresit de Kremlin. Ucraina in contextul relatiei SUA-Rusia este un pion care poate fi oricand sacrificat in numele unei „justitii internationale” sau din contra aparat pe motive de aparare a drepturilor omului s.a.m.d. 

Aderarea statelor est-europene la Uniunea Europeana, precum si largirea N.A.T.O prin alaturarea de noi si noi state sunt evenimente analizate cu scepticism de Rusia. Largirea UE si a NATO sunt vazute ca efecte ale expansionismului occidendal, in special american in zone de influenta rusa. Prabusirea URSS-ului la inceputul anilor ’90 nu a adus cu sine si o temperare a aspiratiilor Kremlinului de recucerire a teritoriilor care „s-au rupt” de Rusia.

ukraine
Barbat inarmat, considerat a fi un militar rus, sta de paza in afara unei baze militare din Ucraina in satul Perevalnoye din apropiere de orasul Simferopol (Crimeea), 9 martie, 2014.

Din motive pur strategice – o posibila largire a NATO spre est, care sa cuprinda si Ucraina ca stat membru – reprezinta in fapt scoterea Ucrainei din sfera de influenta rusa, „occidentalizarea” Ucrainei si transformarea ei intr-un aliat cu politici anti-Kremlin. Aceasta posibilitate nu va fi acceptata niciodata de noua politica a lui Putin, politica din ce in ce mai agresiva si mai amenintatoare,  nu numai pentru populatia ucraineana prinsa la mijloc in aceasta disputa, dar si pentru statele din jur membre UE/NATO.

Pentru Putin, indepartarea presedintelui „ales democratic” de populatia ucraineana, presedinte care a promovat fatis o politica pro-rusa de la bun inceput, a reprezentat o „lovitura de stat” greu de tolerat. Ca rezultat al acestei actiuni, trupe rusesti au fost trimise in Crimeea in incercarea de a trimite un mesaj occidentului, in special Statelor Unite. Teama ca NATO va transforma Crimeea intr-o baza navala care sa deserveasca interesele strategice americane in regiune, a dus la ocuparea Crimeei si la incercarea destabilizarii Ucrainei si a slabirii eforturilor Kiev-ului de a raspunde pozitiv nevoilor occidentale.

Nelinistile interne din Ucraina au inceput inca din 2004, odata cu Revolutia portocalie, puternic sustinuta de Vest – adevarata miscare pro-democratie – si care a dus la inceputul racirii relatiilor SUA-Rusia.

Manifestarile politicii ruse din ultimii ani, declaratiile alarmante venite din Rusia indreptate spre tarile occidentale sunt in fapt actiuni absolut normale, dupa cum afirma presa pro-rusa. Daca puternicile state din vest (Marea Britanie, Germania, Franta, si nu in ultimul rand SUA) cred ca isi pot extinde sfera de influenta in state fost-comuniste fara ca Rusia sa reactioneze – atunci urmarile acestor evenimente sunt fara indoiala parte a unei strategii slab documentate. Iluzia vestului intr-o Europa liberala, condusa dupa principiile drepului legii, a interdependentei economice si a democratiei se va lovi negresit de indarjirea Rusiei de a pune capat expansionismului occidental si a influentei imperialismului ameican.

Pe de alta parte, occidentul priveste cu ingrijorare reluarea masurilor de expansiune ruse ca dovada tot a unei forme a imperialismului – de aceasta data unul bazat pe forta armelor si pe oprimarea populatiei civile si mai putin pe principiile democratiei si a statului de drept.

Derularea evenimentelor din Ucraina sunt in atentia intregii lumi, mai cu seama datorita intentiei americane de a cere in cadrul intalnirii de joi, 4 septembrie a.c. a membrilor Consiliului de Securiate al O.N.U., sanctiuni drastice impotriva incursiunilor rusesti din Ucraina.

Mearsheimer_WhyTheUkraineCrisis
Barbat fotografiat stand pe un monument de inspiratie sovietica – o stea vopsita in culorile steagului ucrainean, Moscova, 20 August 2014 (Maxim Shemetov / Courtesy Reuters)

 

Cititi mai multe aici: http://www.foreignaffairs.com/articles/141769/john-j-mearsheimer/why-the-ukraine-crisis-is-the-wests-fault

http://www.theguardian.com/world/2014/aug/28/obama-ukraine-russia-more-sanctions-invasion

 

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share