05/12/2020

Cum va fi vremea in tara pentru luna decembrie

decembrie

VREMEA. Vremea rea va continua până spre sfârşitul săptămânii arată meteorologii de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Temperaturile vor fi mai scăzute în regiunile extracarpatice şi mai ridicate în Crişana şi Banat. Prognozele meteorologilor estimează că iarna care tocmai a început va fi una normală, cu precipitaţii şi temperaturi apropiate de media celor pentru această perioadă. Aceştia avertizează că există, însă, riscul ca înainte de sfârşitul anului să aibă loc fenomenul El Nino, care se manifestă în zona tropicală din sudul Oceanului Pacific, şi care poate produce schimbări climatice neobişnuite precum uragane.

VREMEA.Marţi până la ora 22 suntem sub  avertizare de cod galben pentru ninsori şi intensificări ale vântului pentru sudul şi centrul ţării. În partea extracarpatică, adică în Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea,  deşi va fi o uşoară creştere de temperatură, va rămâne o vreme închisă pe tot parcursul săptămânii. Vom scăpa de freezing rain (ploaie îngheţată n.r.), vor fi numai precipitaţii solide, dar temperatura va scădea şi nu mai sunt precipitaţii lichide. Vor exista, însă, intensificări ale vântului în Oltenia, Muntenia, Transilvania, sudul Banatului şi la munte”, a spus Oana Păduraru, meteorologul de serviciu de la ANM.

Prognozele meteorologilor arată că, de marţi până la finalul săptămânii, temepraturile rămân scăzute în Moldova şi partea de sud a ţării, unde vor urca până la maximum -4/-5 grade Celsius, dar vor creşte până la 7 grade în dealurile de Vest, în Banat şi Crişana.

Miercuri, temperaturile vor fi de -4 grade în Moldova şi de 9 grade în Crişana şi Banat. Spre sfârşitul săptămânii, temepraturile vor mai creşte un pic, dar valorile de temperatură vor rămâne cu minus în zona Moldovei, unde vor fi -2 grade. Până la finalul săptămânii temperaturile din zonele extracarpatice sunt sub normele climatologice ale perioadei, care sunt cuprinse între 1 şi 4 grade Celsius. În Banat şi Crişana temeperaturile sunt peste normalul perioadei”, a mai spus meteorologul de serviciu.

În Capitală, temperaturile vor rămâne scăzute până miercuri când nu vor depăşi – 2 grade Celsius. În schimb, de joi temperatura va ajunge la maximum 3 grade.

Cum va fi vremea în luna decembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 1 – 14 decembrie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte. Astfel, sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Per ansamblu, luna decembrie va fi una nomnală. „Valorile termice vor fi în general apropiate de mediile multianuale în aproape toata ţara, local în sud-estul şi sudul ţării fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit”, se arată în prognoză.

De asemenea, ANM a întocmit o prognoză pentru intervalul 1-14 decembrie :

Vremea in Banat. În primele două zile ale intervalului valorile termice diurne se vor situa uşor sub mediile multianuale, cu o medie la nivelul regiunii de 3…4 grade. Ulterior, până spre data de 6 decembrie, temperatura va fi în creştere spre valori medii ale temperaturilor maxime de 7…8 grade. Regimul mediu al valorilor minime va fi de 0…2 grade în prima săptămână de prognoză, iar în a doua săptămână este estimată o scădere a regimului termic. Prin urmare, valorile maxime vor atinge o medie de 2 grade, iar media minimelor va deveni negativă, respectiv -3…-2 grade.

Vor fi precipitaţii moderate cantitativ şi predominant sub forma de ploaie la începutul intervalului de prognoză, iar ulterior probabilitatea pentru precipitaţii, mixte, va creşte după data de 6 decembrie. decembrie2

Vremea in Crişana. Temperatura va fi în scădere uşoara la începutul primei săptămâni de prognoză, astfel încât, în ziua de 2 decembrie, media maximelor diurne se va situa în jurul valorii de 4 grade, iar în intervalul 3 – 6 decembrie aceasta va urca spre 7…8 grade şi vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod normal la acestă dată. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative în prima săptămână, când se vor situa în jurul valorii de 0 grade. Începând cu data de 7 decembrie, mediile maximelor diurne vor scădea treptat de la 8 la 2 grade şi aceeaşi tendinţăa de scădere se va remarca şi în cazul minimelor termice, spre valori medii de -4 grade la finalul intervalului.

În primele două zile se vor semnala ploi, local însemnate cantitativ, apoi probabilitatea pentru precipitaţii va scădea. Abia după data de 6 decembrie sunt aşteptate din nou ploi, dar şi lapoviţe şi ninsori mai ales spre finalul intervalului de prognoză.

Vremea in Transilvania. Vremea va fi rece la începutul intervalului, cu maxime termice la nivelul întregii regiuni situate în jurul a 0 grade, însă ulterior, până spre data de 7 decembrie, temperaturile diurne vor creşte spre valori normale pentru această perioadă, respectiv 3…4 grade, în medie. În a doua săptămână de pronoză, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, astfel încât mediile diurne se vor situa în jurul a -2 grade. Media valorilor minime va fi de -4…-2 grade, mai scăzuta în zilele de 5 şi 6 decembrie, dar şi spre sfârşitul intervalului de prognoză, când va fi de aproximativ -6…-7 grade.

Pe 1 şi 2 decembrie, temporar, se vor semnala precipitaţii mixte ce vor favoriza depuneri de polei.

Probabilitatea pentru precipitaţii, în general slabe şi predominant sub formă de ninsoare, va creşte după data de 7 decembrie.

Vremea in Maramureş. În primele două zile regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului, cu o medie a valorilor termice diurne de 4 grade şi a celor nocturne în jurul a -2 grade. Între 3 şi 6 decembrie temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi în creştere spre 6…7 grade, iar cele minime nu vor avea variaţii semnificative, astfel încât vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit la început de decembrie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât mediile diurne vor coborî spre 0 grade, iar media temperaturilor minime nocturne va scădea spre -5 grade.

Precipitaţii, predominant sub formă de ploaie, se vor semnala pe 1 şi 2 decembrie, iar după data de 6 decembrie, temporar, vor fi ploi într-o primă etapă, apoi mai ales lapoviţe şi ninsori.

Vremea in Moldova. Vremea va fi în general mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, pe toată durată celor două săptămâni de prognoză. Totuşi, se va remarca o tendinţăa de creştere a valorilor termice, astfel încât, în jurul datei de 7 decembrie, media regională a maximelor va fi de 2 grade, iar a temperaturilor minime va fi de -2 grade. În a doua parte a intervalului, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, mediile diurne vor coborî spre 0 grade, iar cele nocturne spre -6 grade. Pe 1 şi 2 decembrie va ninge pe arii relativ extinse, iar în zonele de deal şi de munte cantităţile de precipitaţii vor fi însemnate. În restul primei săptămâni de prognoză, doar pe arii restrânse vor mai fi fulguieli. Începând cu data de 8 decembrie, probabilitatea pentru precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, va fi în creştere.

Vremea in Dobrogea. Intervalul de prognoză va debuta cu valori termice mai coborâte decât în mod normal pentru această dată, de aproximativ 0 grade Celsius, în medie, la scara întregii regiuni. Din data de 2 decembrie maximele diurne cresc uşor, astfel încât, în zilele de 6 şi 7 decembrie, se vor situa peste media climatologica specifică perioadei, atingând 7…8 grade. La începutul celei de a doua săptămâni de prognoză, temperaturile scad spre o medie de 4…5 grade, în jurul căreia se vor menţine ulterior. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare: până la sfârşitul primei săptămâni va avea loc o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor minime, care în dimineaţa zilei de duminică nu vor mai coborî sub 0 grade. Dar în a doua săptămână de prognoza minimele vor scădea din nou, iar la finalul intervalului vor redeveni negative, inclusiv pe litoral. În primele două zile din decembrie vor fi precipitaţii mixte, în general moderate cantitativ. Apoi, până spre sfârşitul primei săptămâni doar izolat vor mai fi condiţii pentru ploi şi, trecător, lapoviţe. După data de 7 decembrie creşte din nou probabilitatea pentru precipitaţii mixte.

Vremea in Muntenia. În prima săptămână de prognoză temperaturile diurne cresc uşor, spre o medie la nivelul întregii regiuni de 4…5 grade, apoi scad treptat, cu aproximativ 2…3 grade până la sfârşitul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime rămân negative în cea mai mare parte a regiunii, cu cele mai scăzute valori în primele şi în ultimele zile din interval, când media termică va fi de -5…-4 grade.
În zilele de 1 şi 2 decembrie vor fi precipitaţii, predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, pe arii extinse şi în general moderate cantitativ. Ulterior, până la sfârşitul săptămânii, doar izolat vor fi mai ales ploi, apoi creşte probabilitatea de precipitaţii mixte.

Vremea in Oltenia. În primele două zile ale intervalului valorile termice rămân negative, atât noaptea cât şi ziua, în toată regiunea, apoi cresc treptat, astfel încât, la sfârşitul primei săptămâni de prognoză şi la începutul celei de a doua, se vor atinge valori medii de aproximativ 4 grade Celsius ziua şi în 0…1 grad, noaptea.

În intervalul 1-3 decembrie vor fi precipitaţii mixte, în general moderate cantitativ, iar în următoarele 3 zile doar pe arii restrânse vor mai predomina ploile, slabe cantitativ. Începând cu data de 7 decembrie, probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în fiecare zi.

VREMEA la munte. Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme rece şi temperaturi diurne negative, cu o medie de aproximativ -2 grade Celsius. Între 3 şi 7 decembrie regimul termic diurn va creşte usor, spre o medie a maximelor de 2…3 grade. În cea de a doua săptămână vremea se răceşte din nou, iar de marţi, 9 decembrie, vor predomina din nou valorile negative. Temperaturile minime vor avea valori medii între -4 grade în intervalul 4-7 decembrie şi -7…-8 grade la sfârşitul perioadei de prognoză. În primele zile va ninge pe arii extinse, în general moderat cantitativ. Ulterior, până pe 7 decembrie, doar izolat mai sunt condiţii pentru ninsori slabe, dar dupa această dată va ninge zilnic, local şi temporar, în toate masivele montane.

Precipitaţii mai mari în luna ianuarie

În schimb, în luna ianuarie meteorologii prognozează o vreme normală, cu temperaturi medii lunare situate în limite apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, care ar trebui să fie între 7 grade şi  -2 grade Celsius. Aceeaşi prognoză arată că precipitaţiile vor fi apropiate de mediile multianuale în estul şi sudul ţării, dar vor avea o tendinţă de excedent în celelalte regiuni.

Roxana Bojariu: „Anul 2014 poate fi cel mai cald an din ultimii 130 de ani”

Pe de altă parte, climatologul Roxana Bojariu de la ANM spune că nu înseamnă că  temperaturile normale pentru începutul iernii nu înseamnă că nu avem încălzire globală, dar aceasta este distribuită uniform.

„În statistici se vede că avem veri din ce în ce mai calde. Pe de altă parte, este vorba de o creştere de până la două grade  a temperaturilor în ultimii doi ani, însă nu pe toată suprafaţa ţării, ci pe regiuni. Nu peste tot avem aceleaşi tendinţe de creştere. Faptul că avem un început normal de iarnă nu înseamnă că nu avem schimbare climatică. Este interesant că am avut o lună octombrie  dintre cele mai calde la nivel global. De fapt mai, iunie, august, septembrie, octombrie au fost lunile cele mai calde din 1980 încoace. Acest lucru ar putea creşte probabilitatea ca anul acesta să fie unul dintre cei mai calzi ani din ultimii 130 de ani. În aceste luni s-au înregistrat temepraturi record”, a spus Roxana Bojariu.

Climatologul susţine că iarna care urmează poate fi influenţată de fenomenul El Nino, care se manifestă în zona tropicală din sudul  Oceanului Pacific, ale căruit şanse să se producă până la finalul anului sunt de 58%. Acest fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Revenirea la normalitate este cunoscută sub denumirea de La Niña. „Fenomenul El Nino poate fi declanşat până la finalul anului, iar în funcţie de intensitatea lui vremea din Europa va fi sau nu influenţată. Un El Nino slab nu va influenţa Europa. Dacă este moderat ar putea avea influenţă asupra Europei în partea a doua a iernii. Poţi avea contraste, într-o parte aerul să fie cald, iar în cealaltă parte să fie frig”, a mai spus Roxana Bojariu.

Recent, The European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) a dat publicităţii un raport prin care se arată că şansele ca fenomenul El Nino să aibă loc în acest an au crescut la 90%. Fenomenul El Nino este provocat de încălzirea nefirească a Oceanului Pacific şi duce la uragane puternice sau secetă.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share