25/02/2021

Cursuri de limba română pentru imigranţi la Univrsitatea de Vest Timişoara

Universitatea de Vest din Timişoara este dispusă să ofere cursuri gratuite de limba română şi cultură europeană imigranţilor primiţi de România, astfel că cele peste 6000 de persoane ce vor păşii în Banat, vor putea devenii studenţi ai UVT.

In contextul in care in momentul de faţa se discuta foarte mult despre imigranţi ca şi numar, Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) considera ca este timpul sa se vorbeasca mai mult despre cum vom reuşi sa-i integram in societatea romaneasca şi europeana.
Astfel, instituţia şi-a aratat disponibilitatea de a infiinţa cursuri de limba romana şi cultura europeana pentru imigranţii distribuiţi Romaniei de la nivel comunitar.

Capacitatea UVT de a gestiona o asemenea situaţie a fost deja testata prin faptul ca Universitatea organizeaza de mai mult timp un an pregatitor pentru toţi studenţii straini care vin in Timişoara şi doresc sau au nevoie sa inveţe limba romana.
Astfel, in fiecare an, aproximativ 150 de studenţi straini apeleaza la serviciile UVT pentru sa ne invaţa limba şi cultura.
Capacitatea instituţiei poate fi dezvoltata pentru a acoperi mai multe persoane şi se poate ramifica incat sa atinga şi alte segmente specifice.

„Integrarea lor sociala şi culturala este de maxima importanţa. Nu putem continua sa discutam despre ei doar ca numar. Indiferent caţi imigranţi va primi Romania, capacitatea ţarii de a-i integra va fi testata pana la limitele sale. Am lansat aceasta iniţiativa intrucat avem experienţa in materie şi conştientizam cat de important este ca aceşti oameni sa ne inveţe limba, dar şi cultura. Nu putem inchide ochii in speranţa ca problema ne va ocoli. Situaţia actuala este o provocare şi trebuie sa ne-o asumam cu soluţii concrete, astfel sa ieşim in caştig, nu in pierdere”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Cursurile gratuite ar urma sa ajute imigranţii in a se adapta mai uşor la societatea romaneasca, le-ar facilita accesul la educaţie şi pot contribui la evitarea unor conflicte de ideologii pe seama diferenţelor intre civilizaţii foarte diferite.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share