Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CURTEA DOMNEASCA a gazduit deschiderea ZILELOR CETATII TARGOVISTE 2015

Ieri la Curtea Domneasca din Targoviste a avut loc o manifestare unica pentru ultimii ani ai urbei si anume, sedinta festiva a Consiliului Local Municipal cu ocazia deschiderii Zilelor Cetatii 8-13 septembrie 2015. Au fost prezente oficialitatile locale si judetene precum si invitati din strainatate, ambasadoarii Republicii Cuba, Republicii Venezuela în ţara noastră si primarul localitatii Corbetta, Marco Balarini, localitate din Italia infratita cu orasul Targoviste.

Oficialitatile locale au fost reprezentate de prefectul judeţului – Ioan Marinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu, primarul interimar al municipiului Târgovişte – Cristian Stan, precum si deputati, parlamentari, consilieri locali şi judeţeni, politicieni, oameni de cultură, şefii de instituţii deconcentrate.

In cadrul sedintei  a avut loc si festivitatea de înmânare a titlurilor de Cetăţean de Onoare al municipiului Târgovişte. Si-au primit tilurile Honorius Motoc, Andrei Kemenici si Cornel Dinu. Post mortem au primit aceasta distinctie si Victor Sanda (fost prefect, om politic) şi Elena Văcărescu (poetă şi prozatoare).

Evenimentul cultural al sedintei a fost reprezentat de lansarea volumului „Vechi coduri ale românilor”, autor prof. dr. George Coandă, dupa cum spune domnia sa- Cartea este o provocare pentru toţi cei care iubesc această ţară, care trece în aceste momente prin clipe de redefinire şi regăsire a sinelui său naţional.

Urmariti declaratiile celor prezenti:

Primar interimar Cristian Stan

”Zilele Cetatii Municipiului Targovsite, trebuie sa fie solidaritate. Municipoul Targoviste are un patrimoniu istoric si cultural pe care putine orase il au, Mircea Cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Radul cel Mare sunt numai cateva din numele care au avut resedinta de scaun la Targoviste, de peste trei secole Targovistea reprezenta centrul economic, politic, social si militar a Tarii Romanesti. De numele orasului se leaga si prima tiparitura din Tara Romaneasca, este vorba de ultimul an de domnie al lui Radu cel Mare, Ieromonahul Macarie a tiparit la Targoviste, Liturghierul- prima carte tiparita in Tara Romaneasca. ”,

Prefectul judetului, Ioan Marinescu

„Mă bucură şi mă onorează participarea la şedinţa festivă dedicată Zilelor Oraşului şi mai ales locul ales de organizatori, un loc care ne obligă la identitate faţă de cei care au trecut pe aici, faţă de prezentul pe care îl trăim şi mai ales la demnitatea cu care trebuie să abordăm viitorul. Doresc la mulţi ani târgoviştenilor şi să fim mai buni”, a fost mesajul prefectului judeţului.

Presedintele CJD , AdrianTutuianu

Felicit primarul si Primaria Municipiului Targoviste pentru ca anul acesta a organizat intr-un mod cu totul special zilele orasului Targoviste. Faptul ca ne aflam astazi aici, intr-un loc unde au trecut 33 de voievozi, un loc unde s-au luat decizii fundamentale care marcheaza si astazi natiunea noastra. Ii felicit pe cei care primesc titlul de cetateni de onoare ai Municipiului Targoviste. Zilele cetatii trebuie sa fie un prilej in care comunitatea locala trebuie sa se regaseasca, sa-si caute radacinile, identitatea si in acelasi timp sa-si creioneze foarte bine perspectivele pentru perioada urmatoare.”

Ambasadoarea Cubei, Nieves Iliana Hernandez Portales

Multumim autoritatilor locale pentru invitatia adresata de a impartasi aceasta zi de sarbatoare alaturi de cetatenii orasului Targoviste. Este emotionant sa participam la aceasta sarbatoare in acest loc istoric; dorim cetatenilor orasului, succese si prosepritate in dezvoltarea economica a orasului si suntem profund recunoscatori pentru solidaritatea pe care o primim de la acest judet. Multumim pentru spriinul pe care ni l-a dat autoritatilor de aici atunci cand am avut nevoie. Suntem foarte recunoascatori pentru aceasta invitatie.

ÎPS Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei

”Ne aflam astazi aici pe aceste ruine, ziduri solide care ne apara istoria noastra nationala, este o idee foarte buna, ii felicit pe organizatori pentru ca au venit in inima Cetatii de Scaun. Nu trebuie sa uitam ca aici ca si in alte tari europene, voievodul era impreuna cu Ierarhul bisercii pentru a se sfatui cum este mai bine pentru comunitatea respectiva. Ne facem datoria sa fim recunoascatori fata de oamenii care au marcat comunitatea noastra in trecut;  viitorimea trebuie sa stie, sa-si exprime recunostinta si sentimentele frumoase, fata de ziditorii de valori ai constiintei noastre. Avem cu totii datoria sa invatam istoria, sa ne zidim prezentul. Imi exprim speranta ca acest for democratic ales al orasului sa dovedeasca responsabilitate pentru zidirea comunitatii locale, comuniune si colaborare in luarea deciziilor, imi exprim speranta ca si in viitor vor sti sa aprecieze valorile.”

Profesor doctor, George Coanda

„Cartea este o provocare pentru toţi cei care iubesc această ţară, care trece în aceste momente prin clipe de redefinire şi regăsire a sinelui său naţional. Pe anumite documente apar elemente extraordinare privind locul nostru aici, de la începutul lumii… De asemenea, lansez o altă provocare privind locul şi rolul Târgoviştei prin istoria politică românească şi europeană şi în istoria culturii româneşti europene. Nu uitaţi că acest oraş a fost numit de Mircea Horia Simionescu «fosta Florenţă Valahă». Eu am mers mai departe şi am spus că Târgovişte este o cetate eternă a românilor şi a românităţii, pentru că aşa este. 350 de ani a fost capitală, aici au existat 40 de domnitori. Cum spun cronicarii mari, «în pace şi război», aici s-a făurit istorie naţională”.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share