27/10/2020

CYBERBULLING-UL un fenomen care poate fi combătut

Cyberbullying-ul este termenul englezesc folosit pentru hărțuirea prin intermediul rețelelor de internet, iar acesta a început să ia amploare în spațiul românesc.  Și cei mai afectați sunt copiii.

Hărțuirea pe internet afectează persoanele de toate vârstele, însă în cazul copiilor efectele pot fi mult mai grave. Fiind sensibili din punct de vedere psihologic, cei mici pot recurge la gesturi dintre cele mai neașteptate,  atunci când simt că activitatea de pe internet le afectează viața. Comunicarea este elementul de bază care îi ajută pe părinți sau alți  factori implicați să îi protejeze pe copii de efectele cyberbullying-ului.

 

În cadrul programului ERASMUS + Liceul Tehnologic Retezat din Uricani a organizat conferința de informare în cadrul proiectului APPs-adddressing  teachingto prevent cyberbulling-ul pfenomen în schools, proiect în care sunt agrenate instituții scolare din Italia, din Polonia și Spania. La evenimentul organizat la Uricani sub coordonarea profesorilor Nelu Ilie Cioată- responsabil de proiect, prof. Cornel Băroi, prof. Maria Borța și Loredana Pinko, au participat cadre didactice din mai multe zone ale țării, din Valea Jiului, Simeria, Orăștie, Deva, Oradea Botoșani, reprezentanți ai IPJ Hunedoara și BCCO , precum și o delegație importantă de oaspeți, cadre didactice din Serbia.

 

   

Scopul conferinței a fost de a fi prezentate ultimele noutăți în domeniu, de a dezvolta și de a promova prevenirea acestui fenomen de cyberbulling în școli. În concordanță cu  prioritățile europene,  obiectivele proiectului provin din nevoia fiecărei instituții implicate, de a îmbunțăți calitatea procesului de predare-învățare prin dezvoltarea și testarea unor module verticale de învățare,  pentru a garanta o abordare curriculară adecvată educației sociale și emoționale, ca o competență fundamental a dezvoltării personale și în consecință un importat factor în prevenirea acestui fenomen.

Participanții au putut  discuta pe larg pe această temă, au fost prezentate cazuri concrete, hărțuitorii fiind trimiși în judecată. S-a discutat inclusiv despre recuperarea acestor inidvzi cu patologii psihologice  grave, care, din păcate, nu prea au lecuire și nici suport suficient,  din cauza lipsei specaliștilor. Conferința a fost una interactivă, s-a discutat și despre prevenție, despre rolul jucat de fiecare instituție în prevenirea acestui fenomen care a căpătat cote alarmante.   S-au legat prietenii noi, iar în hol,  reprezentanții Asociației DA Copiilor din Uricani au vândut din creațiile realizate, unicat, daruri pentru sărbătorile de iarnă.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share