30/11/2021

„Daca renunti la scoala vei muri!” Reclama halucinanta menita sa pastreze bancile scolilor pline

„Cat de importanta este scoala de fapt?” este intrebarea pe care orice elev, student si, eventual adult si-o pune cel putin o data in decursul vietii.
Raspunsul, daca exista, nu este unul universal acceptat. De ce?
Pe de o parte, avem exemple ale unor oameni de succes care, fara o pregatire deosebita filtrata de cursurile vreunei facultati si incununata cu o diploma de pus pe perete, au reusit.
 • Mark Zuckerberg a abandonat Harvard-ul pentru a fonda Facebook
 • Steve Jobs, fondatorul Apple
 • Bill Gates, asemenea lui Zuckerberg, a renuntat la Harvard pentru a fonda Microsoft
 • Abraham Lincoln abandona scoala la 12 ani pentru a-si ajuta familia muncind la propria ferma

Apoi, avem exemple ale celor care au reusit desi nu au reusit in scoala:

 • Albert Einstein : copilul de care „nu se va alege cine stie ce” si care, daca am da crezare zvonurilor, era repetent la matematica. A renuntat la liceu la varsta de 15 ani. A dorit sa reia studiile un an mai tarziu, dar a picat examenul de intrare. Reusind, in cele din urma, sa termine liceul, a avut nevoie de doua incercari pentru a putea intra la o facultate.
 • Walt Disney: Dupa ce a devenit fondatorul multimilionar al Walt Disney Company si a castigat Medalia Prezidentiala Pentru Libertate, Disney a primit o diploma de bacalaureat onorifica la varsta de 58 de ani.
 • Salvador Dali, exmatriculat de la San Francisco School of Fine Arts, in 1926, dupa ce i s-a cerut intr-un examen sa il descrie pe Rafael. Dali a refuzat, argumentand ca, din moment ce detine informatii mai multe decat examinatorul, acesta din urma nu este destul de competent pentru a-l evalua. 
 • Printesa Diana: cu un nivel al educatiei sub medie conform West Heath Girls’ School, renunta la 16 ani la cursurile scolii respective, studiind in Elvetia pentru scurt timp inainte de a abandona din nou. Se presupune ca, la intoarcerea in Anglia, a lucrat ca asistenta in regim part-time la gradinita Young England Kindergarten. Contrar credintelor insa, ea nu a profesat ca invatatoare si nici nu ar fi putut sa o faca in lipsa unei calificari scrise.
  Pe de alta parte, avem dulcele vis al eternei importante a studiilor prelungite, intr-o societate in care tinerii absolventi ajung sa munceasca in cu totul alte domenii decat cele studiate. Majoritatea contrazic aceasta problema batand apropouri la adaptabilitate, dar trec cu vederea alegerile facute tocmai in functie de previziunile pietei locurilor de munca de peste „n” ani.
  • Learn for Life Foundation propune un concept socant, incercand sa sublinieze ideea conform careia educatia facuta de scoala este vitala. Asa sa fie? 


  Surse: buzzfeed.com/ashleyperez/23-famous-dropouts-who-turned-out-just-fine
              people.howstuffworks.com/15-notable-people-who-dropped-out-of-school1.htm#page=1

  Distribuie acest articol Oficial Media
  Share