26/10/2020

Dan Mărculescu: „EU nu vorbesc despre ce lucrez decât atunci când termin de realizat și am ce ARĂTA”

 Astăzi județul Hunedoara plânge.

Pentru că, a plecat într-o lume mai bună, unul dintre OAMENII care au revoluționat MEDICINA LEGALĂ  din România. A fost cel care s-a luptat cu morile de vânt, cel care a deranjat politc și care, nu s-a dat bătut. Dr. DAN MĂRCULESCU  unul dintre cei  mai apreciați legiști din lume, a pierdut lupta cu VIAȚA. câstigat MOARTEA   nemiloasă care ni-i ia pe cei dragi, de lângă noi. Ca ziarist am scris multe articole de presă împreună, am participat împreună la acțiuni, am organizat simpozioane, am fost parteneri media.

Și ceea ce am scris acum se constituie un omagiu și un remember  adus  PRIETENULUI, COLEGULUI DR. DAN MĂRCULESCU . 

Parte din materialele prezentate mai jos sunt și  din articole scrise de colegii mei de presă, Cristi Iacu, Daniel Guță și alții.

Doctorul Dan Mărculescu a fost primul medic legist din România care a introdus trusele sigilate pentru recoltarea probelor de sânge, pentru a nu mai putea fi falsificate. „Nu mi-a fost uşor la început, am întâlnit obstacole birocratice, dar până la urmă le-am impus”, spune dr. Dan Mărculescu. Acum, trusele sunt folosite de toţi legiştii. Următorul pas: ca să elimine orice posibilă eroare în calculul alcoolemiilor, Mărculescu şi-a pus în cap să cumpere un gaz-cromatograf care dă rezultatul în 4 minute. A costat 20.000 de euro şi a fost primul din ţară. „Am strâns bani din veniturile proprii, n-am cerut de la niciun ordonator de credite că treceau ani până să primesc ceva”, declara în urmă cu câțiva ani prietenul meu, Dan.
Apoi a revoluţionat tot sistemul, ca să elimine orice posibilităţi de fraude: a creat o evidenţă informatică a tuturor lucrărilor de medicină legală. A lucrat totul din pasiune, n-a cumpărat licenţe, a stat peste program cu un prieten IT-ist: „Eu le gândeam, iar el, săracul, făcea cum spuneam, n-avea încotro, mi-e prieten”. Softurile doctorului Mărculescu, care înregistrează alcoolemii, autopsii, truse de recoltare, certificate medico-legale, au fost preluate de mai multe servicii similare, din ţară.
Dar marea lovitură au fost autopsiile on-line, cu circuit închis. Poate părea banal, dar totul a izvorât într-un laborator pe-atunci sărăcăcios dintr-un orăşel de câteva zeci de mii de locuitori. Camere video performante au fost plasate în sala de autopsie şi conectate la calculator.
L-am implementat în 2005, nu exista aşa ceva în România. Te poţi consulta în direct cu colegi din ţară, se elimină exhumările pentru că totul rămâne înregistrat şi poţi consulta informaţiile peste ani de zile. La o necropsie dificilă, poţi da sfaturi de la sute de kilometri distanţă”, a explicat dr. Dan Mărculescu. „Nu suport să bat pasul pe loc”spunea bunul  meu coleg  Dan Mărculescu.

În septembrie 2006, SJML Hunedoara a conectat camera video la un computer şi, cu ajutorul unui soft special să înregistreze digital fiecare necropsie. Măsura a fost luată în spiritul general al modernizării şi tendinţei de „europenizare” a SJML. Aceasta îşi dovedeşte utilitatea prin simplul fapt că, odată înregistrată, necropsia nu mai poate fi contestată prea uşor de către terţi.Gradul de utilitate al sistemului a crescut încă o dată în momentul în care calculatorul care primeşte imaginile de la camera video, prin Internet, le poate distribui mai departe, în timp real, către „receptori” situaţi oriunde în lume. Condiţia este ca în computerul „receptorului” să fie instalat un program – client special, program securizat, astfel încât întreaga reţea să fie cu circuit închis, la imagini urmând să aibă acces doar persoanele şi instituţiile avizate (până în prezent, programul a fost instalat la INML „Mina Minovici” Bucureşti şi IML Timişoara).  Sistemul oferă posibilitatea urmăririi autopsiei şi consultării între medici, sau medici şi profesori universitari, prin intermediul telefonului sau al programelor de tip „Messenger”, atunci când situaţia o impune. Un alt avantaj al implementării acestui sistem (lucru care a costat SJML Hunedoara aproximativ 7.000 de RON, sumă achitată din veniturile proprii) constă în faptul că se poate crea o întreagă arhivă video a autopsiilor efectuate, fiecare medic avându-şi arhivate pe compact discuri autopsiile efectuate. De aici decurge un alt avantaj: în momentul redactării raportului de autopsie, medicul în cauză poate revizualiza întreaga procedură efectuată. De asemenea, înregistrarea autopsiei poate fi folosită şi ca probă în diferite circumstanţe de natură juridică, oferind posibilitatea ca procedura să fie evaluată ulterior, chiar şi după ani buni de către specialişti.

Şeful SJML Hunedoara a “bifat” relativ recent „realizarea primei săli de radiologie medico-legală din România, iar acum se concentrează “pe dezvoltarea sectorului de serologie medico-legală, determinări complementare”.
Nici prin cap nu-i trece să se oprească din „upgradat” serviciul său de medicină legală. „Aşa sunt eu. Nu suport să simt că bat pasul pe loc. Nu e-n firea mea. Aşa am fost de tânăr. Pe vremea lui Ceauşescu am fost al şaselea din Deva care şi-a făcut antenă parabolică (Deva a fost primul oraş din România care a avut asemenea antene)”.”Eu nu vorbesc despre ce lucrez decât atunci când termin de realizat şi am ce arăta.”

Șeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, Dan Mărculescu, a primit distincţia de la editorii unei celebre publicaţii din Statele Unite ale Americii. Editorii anuarului Marquis Who is Who, o cunoscută publicaţie americană care prezintă biografiile celor mai influenţi oameni din Statele Unite ale Americii şi din lume, l-au ales pe medicul legist Dan Mărculescu, pe lista personalităţi nominalizate. Diploma i-a fost acordată şefului Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara pentru că este una dintre persoanele care au demonstrat performanţe extraordinare în domeniul care activează şi au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea societăţii, au anunţat reprezentanţii “Who is Who”. În anuarul celor mai influente personalităţi din lume se mai regăsesc şefi de state, militari cu grade importante, cercetători ştiinţifici, diplomaţi şi personalităţi din diverse domenii.

Am fost oarecum surprins de faptul că am fost inclus pe lista nominalizaţilor publicaţiei americane. Diploma mi-a fost acordată pentru activitatea mea ştiinţifică din ultimii ani”, a declarat astăzi medicul legist. Dan Mărculescu se află l până în urmă cu câteva zile,  conducerea celui mai modern serviciu judeţean de medicină legală din ţară şi a realizat mai multe lucrări şi proiecte importante de cercetare ştiinţifică.

 

Care a fost cel mai greu caz al dumneavoastră?
Am avut un accident colectiv de muncă cu 50 de morţi la Lupeni în 1982. Îmi aduc aminte că identificam victimele după forma lămpii minereşti. Atunci am făcut 11 autopsii într-o zi.

Aveţi vreun punct slab?
Am! Nu pot fi un bun gospodar pentru că nu pot sacrifica animale. Am încercat odată să tai o găină şi n-am putut. Altădată mi-a venit greaţă când un prieten a tăiat în faţa mea o gâscă. E o deformaţie profesională: pot tăia numai pe cadavre.

E normală fobia oamenilor faţă de morţi?
Cred că mai multă lume este atrasă de moarte şi cadavre. Uitaţi-vă câţi oameni se adună la un accident ca să vadă ce s-a întâmplat. E ca un reflex egocentric de tipul „bine că nu sunt eu acolo”. Sunt bătrâni atraşi de înmormântări  tocmai pe acest considerent: că au supravieţuit defunctului.

Ce vă place?
„Îmi plac pariurile sportive. Îmi plac câinii. Am doi ciobăneşti germani.  De ceva timp sunt atras de cultivarea plantelor. Experimentez acum acasă o cultură de ananas”, mărturiseşte Dan Mărculescu.

Ce nu vă place??
Nu suport şacalismul din politică. Ultimul carnet de partid avut a fost cu sigla PCR, unde am fost obligat să intru, în epocă,  ca şef al serviciului de medicină legală din judeţ”, spune legistul.

Profil
Născut. 26 mai 1952
Educaţie.  Universitatea de Medicină din Târgu Mureş
Experienţă. Şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara
Familie. Căsătorit, doi copii

Acum, activitatea și dr. Dan Mărculescu va rămână să fie dusă mai departe de colegii săi.

Totuși ȘACALISMUL ASTA POLITIC, l-au răpus, acum în floarea vârstei, când încă mai avea ceva de spus.

Lumea MEDICINEI LEGALE MONDIALE A PIERDUT O SOMITATE!

DRUM LIN PRINTRE STELE, PRIETENE DRAG!

NU VOI UITA MICIODATĂ CONVORBIRILE NOASTRE PLĂCUTE ȘI ARTICOLELE SCRISE ÎMPREUNĂ!

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share