„ De ce România dorește să distrugă Uniunea Europeană???”

Prelungit până în miez de noapte, plenul PE de la Strasbourg a ascultat-o, luni, 10 septembrie, pe românca Maria Grapini, într-o intervenție directă la adresa declarațiilor recente ale comisarului european, Günther Oettinger, vicepreședinte al Comisiei Europene, cu privire la țara noastră. Acesta a atacat dur România și încă trei state membre, aruncând în spațiul public afirmația: ” că suntem un pericol major pentru proiectul European”.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a cerut cuvântul și și-a apărat țara. Umanista a evocat trecutul și prezentul proeuropean al României, neomițând să-l sancționeze verbal pe vicepreședintele CE.  „Pentru mine este surprinzător că un înalt demnitar, un înalt reprezentant al Comisiei, într-un spațiu public, într-o întâlnire oficială, acuză și anunță pericolul de moarte pentru UE, din cauza unor state membre, printre care și țara mea, România! Sigur că am fost întrebată, acasă, ce se întâmplă, care sunt cauzele pentru care domnul comisar pune pe lista celor patru state membre și România. România, după cum știm, este o țară proeuropeană, suntem în topul țărilor cu cetățeni care doresc proiectul european.  Cer această explicație domnului comisar, pentru a spune, la rândul meu, cetățenilor de ce România dorește să distrugă Uniunea Europeană?! Am fost printre țările fruntașe, participante la programul Frontex, la toate programele inițiate de UE. Care este motivul? Eu cred că a fost inadecvată exprimarea domnului comisar, ca să nu spun iresponsabilă, acum, când suntem în preajma alegerilor europene – doar dacă-și face campanie! – și avem nevoie de unitate în UE!”, a declarat Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg. Este singurul europarlamentar  român, care a luat atitudine vizavi de declarațiile exprimate de vicepreședintele Comisiei Europene.

Plenul plin al Parlamentului European, a adus în discuție  și un alt subiect delicat, dar important, de ordin social și economic: metodele de reintegrare a lucrătorilor care se recuperează în urma vătămărilor și a bolilor.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a avut, luni, 10 septembrie, o intervenție aplicată, având în vedere faptul că vine din rândul angajatorilor și cunoaște în amănunt speța. Umanista a pledat în favoarea lucrătorilor care nu mai au capacitate de muncă sută la sută, dar și a IMM-urilor care angajează personal din această categorie. Grapini a cerut consens european și programe clare de susținere economică și socială.  „Da, este extrem de complicat, mai ales pentru IMM-uri, să susțină costurile unei productivități reduse, pentru că trebuie să recunoaștem că persoanele care nu au capacitate sută la sută nu pot avea același randament. Aici e rolul statelor și subliniez că este important să dezvoltăm întreprinderile sociale, să existe politici de compensare, mai ales pentru IMM-urile care angajează persoane cu capacități reduse de muncă! Trebuie să prevenim pentru că este important să nu ajungem la un număr foarte mare de oameni bolnavi, cu stres la locul de muncă! Avem nevoie de foarte multă educație în rândul angajatorilor, pentru a crea locuri de muncă fără a stresa suplimentar angajații, iar pentru cei care nu mai au capacitate în muncă să punem accent pe politici ale statelor membre, dar și ale Comisiei!”, a  conchis europarlamentarul român.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share