Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Debite scăzute în Banat în luna aprilie

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vă face cunoscută situația hidrologică din spațiul hidrografic Banat, în contextul în care în luna aprilie 2020, precipitațiile au fost sub un sfert față de cantitățile medii multianuale în toate bazinele hidrografice din Banat. În consecință, debitele au fost scăzute, situându-se mult sub debitele medii lunare multianuale ale perioadei:
• în bazinul hidrografic al râului Timiș debitele medii ale lunii aprilie a acestui an au fost cu aproximativ 75% mai scăzute decât media multianuală a lunii, în timp ce în bazinul hidrografic al Begăi și al Cernei acestea s-au situat la o valoare cu 60% mai mică decât media multianuală a lunii;
• în bazinul hidrografic Bega Veche debitele medii pentru luna aprilie au fost cu aproape 90% mai scăzute decât media multianuală a lunii, iar în bazinul Moravița acestea au scăzut cu circa 85% față de media multianuală a lunii.
• debitele medii pentru luna aprilie ale bazinului hidrografic Bârzava au fost cu circa 65% mai scăzute decât media multianuală a lunii;
• în bazinele hidrografice ale Carasului și Nerei, aceste debite medii din aprilie sunt cu 70% mai scăzute decât media multianuală a lunii.

Aceste diferențe foarte mari dintre valorile medii lunare ale lunii aprilie 2020 și valorile medii multianuale ale lunii aprilie se explică prin lipsa apelor mari de primăvară. În mod obișnuit luna aprilie este una dintre cele mai ploioase luni ale anului, în consecință și debitele sunt mai ridicate datorită ploilor, care combinate cu topirea zăpezii conduc la ape mari de primăvară și viituri. Anul acesta însă, precipitațiile au fost mult mai reduse cantitativ în luna aprilie și de asemenea stratul de zăpadă căzut în această iarnă a fost mult mai mic, ceea ce a condus la aceste diferențe de debite.
La nivelul ABA Banat, hidrologii împreună cu muncitorii hidrometri monitorizează permanent parametri care caracterizează starea râurilor: niveluri, debite de apă, debite de aluviuni în suspensie, precipitații, temperaturi, strat de zăpadă etc.
„Chiar și așa, în momentul de față, aceste debite sunt suficiente pentru a asigura toate folosințele consumatoare de apă (populație, industrie și zootehnie) din spațiul hidrografic Banat, mai ales că majoritatea lacurilor de acumulare din Banat au acum un grad de umplere mare. Volumul de apă reținut în acestea poate fi utilizat pentru a suplimenta debitele cursurilor de apă, în perioadele în care situația o cere”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.
În județul Caraș-Severin, acumulările Secu, Gozna și Trei Ape, au un grad de umplere de peste 90%, acumularea de la Băile Herculane se situează la 63%, în timp ce Poiana Mărului la 87%. În județul Timiș, acumularea Surduc are un grad de umplere de 95%.
La începutul lunii mai, pe râurile din Banat, debitele au înregistrat creșteri ușoare, datorită precipitațiilor însemnate cantitativ căzute pe arii extinse săptămâna trecută.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share