29/11/2020

Debut în forţă a festivalului de jazz TM. 2015

Prima zi a festivalului Jazz™ 2015 a început în forță. Publicul timișorean, prezent în număr mare în Piața Victoriei, a fost nerăbdător să asculte muzica artiștilor preferați de jazz. Aproape 10.000 de oameni fiind prezenți la seara de debut a festivalului, să nu îi numărăm doar pe cei din faţa scenei ci şi pe cei de la terasele din centrul Timişoarei.

Spectacolul a fost deschis la ora 20:00 de Brum, trupa timișoreană cu un sound ce îmbină armonios electroexperimentallive, muzică electronică, drum and bass și postdnb, pe alocuri presărat cu funk sau disco. Spun că au jazzul “în atitudine și în spirit”, iar la JazzTM 2015 au cântat patru piese de pe noul album, Today.

Energia din public s-a accentuat când au urcat pe scenă cei de la Aufgang, veniți pentru a doua oară în România. Spectatorii s-au lăsat purtați de ritmurile de jazz, improvizaţie, muzică electronică sau clasică. Artiștii au apreciat multiculturalitatea Timișoarei, pe care o consideră foarte aproape de ceea ce trăiesc în tările lor natale. “Nu ne place să fim etichetați. Eu am crescut 8 ani în Liban, după care m-am mutat, așa că sunt un mix de culturi. Ne plac clasicii, dar în același timp ne place și muzica electronică, hip hop-ul, avem și gusturi diferite. Totuși, am fost curioși și, de la muzica clasică am căutat și alte stiluri”, a spus Rami Khalifé, pianist și compozitor.

În aplauzele tuturor a fost primit Marcus Miller, capul de afiș al primei zile a festivalului. Compozitor, producător și instrumentist, câștigător a numeroase premii Grammy și artist UNESCO pentru pace, Miller a fost cel mai așteptat al serii. Iubitorii de jazz au fost extrem de încântați de spectacolul oferit de cunoscutul artist și de trupa sa, formată din Adam Agati, Alex Han, Brett Williams, Lee Hogans, Luis Cato si Mino Cinelu și au dansat alături de ei până târziu în noapte.

Marcus Miller a prezentat albumul Afrodeezia, despre care spune că e o combinație a muncii lui de artist UNESCO pentru pace cu muzică. “Am încercat să găsesc muzicieni din diverse locuri de-a lungul Rutei Sclaviei: unii sunt din Africa, unii, din America de Sud, de exemplu. Am ajuns să colaborăm cu niște muzicieni din foarte multe părți ale lumii: Brazilia, de asemenea Trinidad, Caraibe. Am mai colaborat și cu muzicieni din sudul SUA. Așadar, multe călătorii, multă coordonare la programele tuturor dar, în final, recompensa a fost extrem de mare. Proiectul s-a concentrat, în principal, pe celebrarea puterii oamenilor de a trece peste situații dificile. Acesta e scopul! E uimitor, cum au trecut oamenii peste acea perioadă dificilă din viața lor (sclavia). Și nu doar africanii, fiecare rasă, fiecare om a experimentat opresiunea. Trebuie să fii puternic să treci peste asta, așa că este un mesaj foarte universal. Cred că asta e meseria noastră, ca muzicieni și artiști, să cunoaștem dificultățile noastre și să celebrăm schimbarea.

Ziua a doua a festivalului Jazz™ a fost şi ea plină de entuziasm, publicul fiind nerăbdător să se reîncarce cu energie pozitivă pe ritmurile celor mai îndrăgiţi artişti de jazz. Mii de oameni au cântat şi au dansat pe ritmurile artiştilor care au urcat pe scena din Piaţa Victoriei.

Şi a fost energie. Seara a început pe muzica Anei-Cristina Leonte Quintet, un proiect românesc care explorează noi sfere ale jazzului, unde nuanţe moderne sunt combinate cu arome modale, subtile amintiri folclorice sau mici izbucniri de free. Pe ritmurile lor, timişorenii şi-au făcut încălzirea pentru o seară de neuitat.

Energia frenetică a hip hop-ului şi complexitatea jazz-ului abordate de cei de la The Ruff Pack au ridicat în picioare audienţa, care a fost de-a dreptul încântată de unicitatea stilului acestei trupe. “Avem background-uri diferite: gospel, hip hop, clasică, dar am avut în comun două lucruri: hip hop-ul și jazz-ul. Toți am lucrat individual, dar când am ajuns împreună totul s-a potrivit în mod natural. Totuși, credem că hip hop-ul și jazz-ul nu sunt atât de diferite, în mod special când ne referim la versuri. Hip-hop-erii o numesc freestyle, cântă ce le trece în acel moment prin minte, au o temă similară cu jazz-ul.”, au spus cei de la The Ruff Pack.

Headliner-ul serii a fost pe măsura aşteptărilor. Liv Warfield a creat o adevărată nebunie pe scenă, pe care a transmis-o şi publicului prezent, care nu s-a oprit din dans până la final. A fost, cu adevărat, un concert memorabil, cu mult jazz, soul şi R&B. Împreună cu The NPG Hornz şi instrumentiştii care au însoţit-o, au creat un adevărat show plin de energie, în care publicul timişorean a fost implicat 100%.

“Energia noastră vine de la voi. Simplul fapt că sunteți aici, că ne ascultați, ne oferă energie. Suntem o familie, ne iubim și ne încurajăm pe scenă și în afara ei. Avem încredere unii în ceilalți, însă doar împreună cu publicul reușim să devenim compleți.”, au transmis instrumentaliştii trupei. “Mulțumim, Timișoara, a fost un minunat început de turneu pentru noi!”, a spus Liv Warfield pe scena din Piaţa Victoriei.

A treia și ultima zi a festivalului timișorean de jazz s-a încheiat în aceeași notă cu care a și început: cu multă energie și entuziasm pe măsură. Lumea a luat cu asalt centrul Timişoarei, la ultima zi a Jazz-ului pentru a-i urmări şi aplauda pe toți artiștii care au încheiat regalul muzical din Piaţa Victoriei.

Exit OZ au fost primii care au bucurat spectatorii. Cu un stil muzical foarte diferit de tot ce se aude în România, trupa timișoreană este un proiect de jazz contemporan. Deja familiari cu publicul, aceștia au creat o atmosferă extraordinară cu ajutorul muzicii lor, o îmbinare perfectă între mai multe stiluri muzicale.

Saxofonul lui Guillaume Perret și The Electric Epic Band i-a ridicat în picioare pe toți cei prezenți, care, timp de  o oră și jumătate, s-au mișcat pe ritmurile inovatoare de jazz contemporan, funk și metal. Pregătirea muzicală a artistului a început cu muzica clasică, a trecut la jazz, descoperind apoi multe posibilități sonore. “Am ascultat artiști foarte diverși, am ascultat și muzică electronică, r&b, metal și muzică tradițională bulgărească – una din favoritele mele.  Să reproduci muzica altor secole folosind, ca tehnică, doar saxofonul și efecte electronice, înseamnă să oferi muzicii o nouă paletă de sunete. Daca ar trebui să cataloghez stilul nostru muzical, aș spune că ne încadrăm la metal jazz”, a spus Guillaume Perret.

Piața Victoriei s-a înfiorat când vocea puternică a lui Dianne Reeves s-a auzit pe scena festivalului. Publicul a fost în extaz, a cântat și a dansat alături de ea din toată inima. Câștigătoare a 5 premii Grammy, dintre care ultimul pentru albumul „Beautiful life”, Dianne Reeves s-a bucurat de o primire călduroasă și un public receptiv la sensibilitatea artistei, ritmurile de jazz cucerindu-i pe toți cei prezenți în Piața Victoriei până târziu în noapte.

JazzTM 2015 s-a încheiat după trei zile de jazz care au adus la concerte peste 21.000 de oameni.

Cea de-a patra ediție a festivalului va avea loc în 1-3 iulie 2016.

 

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share