28/10/2020

„Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”

Moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne a fost adoptată, astăzi, în Senat.
Adrian Țuțuianu, senator PRO România, conturează din nou, transferul nepermis de putere dintre legislativ către executiv. Se regăsesc numeroase situații în care Guvernul “legiferează pe bandă prin Ordonanțe de urgență “. Se regăsesc două decrete prezidențiale care au încalcat Constituția, pentru că au restrâns drepturi și libertăți fundamentale.
“Din păcate toată clasa politică a tăcut cu privire la acest subiect.  Curtea Constituțională, a spus, într-un final, tangențial, analizând altceva, că s-a interferat nepermis în activitatea Parlamentului și că era datoria noastră, a parlamentarilor să avem un punct de vedere pe acest subiect.”

Ordonanțele militare, au intervenit și ele în reglementarea socială, după cum menționează președintele PRO România Dâmbovița, în intervenția din Senat.

“Deoarece de foarte multe ori textul acestor ordonanțe este departe de a corespunde criteriilor care definesc un act normativ, vorbind de calitatea, predictibilitatea normei, de capacitatea ei de a regla corect conduita care se cere subiecților de drept.”
Senatorul spune că a asistat la un festival al amenzilor fără discernământ al populației României.
“Lucrul acesta ar trebui să vă preocupe și pe dumneavoastră, domnule ministru, pentru că 300 000 de amenzi date într-o perioadă de aproape două luni de zile, 600 de milioane de lei, echivalentul a 120 milioane de euro, arată că statul român și- a propus să fie unul represiv și nu un stat democratic. Cu titlu de exemplu, într-o perioadă similară, în Marea Britanie  s-au dat 3 500 de amenzi, valoarea lor fiind între 60-80 de lire, în timp ce în România amenzile au fost de la 2 000 de lei în sus, uneori pentru încălcări sau pentru fapte care au fost interpretate cu totul altfel de cât s-a dorit prin reglementarea legală.
Cred că ar fi cazul să analizați în ce măsură a existat un fel de concurs între Inspectoratele județene de poliție pentru sancționarea fără discernământ a populației României. Nu spune nimeni că nu trebuie să fie sancționați cei care nu au respectat normele de carantină, dar să sancționezi o bătrană că a ieșit din curte cu suma de 2 000 de lei, că nu avea declarație, mi se pare inadmisibil. Trebuie să existe o analiză a acestor lucruri pentru că statul Român, trebuie să fie un stat democratic, în care cei care într-adevăr încalcă legea să fie sancționați, iar cei ce s-au aflat în situații de tipul celor pe care le-am relatat să fi fost tratați așa cum de altfel, prevede ordonanța  2/ 2001 pentru aplicarea sanțiunilor sau avertismentului.”

Întrebări adresate:

  1. Câți bani s-au încasat din aceste 120 de milioane de euro ? Ați pregătit actul normativ despre care ati vorbit în ieșirile dumneavoastră publice și ați spus că acești bani vor merge la sănătate, deocamdată eu stiu că ei merg la bugetul de stat și nu la fondul național unic de sănătate?
  2. Cum explicați aglomerația din vămi din ultimele zile și cine sunt vinovații pentru situația absolut necivilizată pe care am trait-o la granițe?
  3. Pe ce criterii au fost stabilite unitățile în care au fost carantinate persoanele care s-au întors din străinătate ? După cum am observat eu, în județul Dâmbovița s-au dat curs unor interese personale.
  4. Cum au ajuns 2 000 de oameni de la Suceava la aeroportul din Cluj fără ca poliția română din mai multe județe să nu cunoască acest lucru sau să închidă ochii la ceea ce s- a întâmplat ? Cine sunt acționarii firmelor de plasare a forței de muncă, respective.
“Nu aveam de gând să intervin, dar declarațiile domnului Vela m-au provocat. Din păcate, întrebările mele n-au primit răspuns. Ele rămân valabile.”

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share