18/10/2021

Deputatul Florin Popescu: „Sunt curios cum ar fi reactionat Germania, care are o importanta comunitate turca, daca ar fi fost un partid etnic de origine turca si ar fi solicitat sa puna steagul turc pe institutiile germane.”

„Sunt curios cum ar fi reactionat Germania, care are o importanta comunitate turca, daca ar fi fost un partid etnic de origine turca si ar fi solicitat sa puna steagul turc pe institutiile germane.”


05.03.2014
Declaratia deputatului Florin Popescu, coordonator PMP al campaniei electorale, referitoare la legalitatea noului guvern

In anul 2012 romanii au votat masiv USL pe baza unor promisiuni electorale care s-au dovedit a nu avea acoperire si au luat un scor in parlament de 60-65%. A urmat o perioada de racolare a altor parlamentari de catre PSD, in special de la PPDD, dar si parlamentari ai altor partide. Astfel, in decembrie 2013, la un an de la castigarea alegerilor de catre USL, PSD putea sa faca lejer o majoritate in parlament alaturi de aliatii traditionali, PC, UNPR, grupul minoritatilor si, iata, mai nou, UDMR. A urmat apoi un joc deloc rational al celor doua mari partide, PSD si PNL, in urma caruia PNL a luat decizia sa se retraga de la guvernare. Domnul Victor Ponta a venit cu o noua propunere de majoritate alaturi de UNPR, PC si UDMR, urmand un guvern USD-UDMR. Negocierile au fost destul de dure dupa opinia noastra, UDMR a avut pretentii exagerate, sunt chestiuni care nu se pot realiza, sunt lucruri pe care le-am spus UDMR-ului timp de patru ani cat am fost la guvernare, ca drepturile minoritatilor in Romania trebuie sa fie aceleasi pentru toate minoritatile, nu numai pentru UDMR, ci si pentru germani, romi, turci, pentru armeni, pentru toata lumea, la fel cum este in orice tara din Uniunea Europeana.
Aceste cerinte pe care UDMR le are, nu de ieri, nici de astazi, ci de 20 de ani, legate de arborarea steagului secuiesc, legate de faptul ca va trece o lege a invatamantului numai cu acordul UDMR -si mi se pare absurd aici – cerinte legate de infiintarea unei sectii de limba maghiara la universitatea din Targu Mures, lucru pe care guvernul Boc l-a refuzat, apoi guvernul Ungureanu a cazut pentru aceasta slabiciune, ne face sa credem ca s-a schimbat radical viata politica in Romania.
Oamenii au votat un guvern USL pe baza unui program care nu prevedea ceea ce v-am spus mai devreme: schimbarea constitutiei cu sprijinul UDMR, arborarea steagului secuiesc, o noua lege a invatamantului, repet, numai cu sprijinul UDMR. Daca acest gest ultimativ al UDMR a fost primit de guvernul care este votat in parlament, acesta este un guvern santajabil, este un guvern slab.
Intr-un moment de instabilitatea, atat in regiune, vedeti cazul Ucrainei, cazul Greciei, cazul fostei Iugoslavii, cat si de instabilitate economica in Romania,         instabilitatea legilor si a taxelor si impozitelor, a codului fiscal, zilnic sau lunar, apar noi impozite si taxe. Un guvern din nou instabil, cred ca ar fi ultimul lucru de care are Romania nevoie in acest moment. De aceea in cursul zilei de duminica, europarlamentarul PMP, Cristian Preda, (propunerea judetului Dambovita pentru alegerile europarlamentare) a facut o analiza constitutionala in cadrul unei intalniri pe care membri Miscarii Populare au avut-o la Buzau, in care a spus ca acest guvern nu poate fi investit pentru ca are alt program de guvernare si alta structura politica, iar constitutia spune clar ca se investeste un guvern cu acelasi program de guvernare. De aceea am luat decizia ca alaturi de parlamentarii PDL, sa depunem o sesizare la Curtea Constitutionala pentru a decide daca este legitima investirea guvernului de ieri. Este adevarat ca a avut o majoritate, insa va reamintesc ca si guvernul Boc a avut o majoritate si la sase luni de zile a cazut. Nu ne mai putem permite in aceste momente triste pentru tara (in luna februarie am facut peste 7000 de km prin Romania, starea economica este foarte proasta, nu am vazut acea crestere economica nici la Bistrita, nici la Bacau, la Craiova, cu atat mai putin la Targoviste si judetul Dambovita). Am depus aceasta sesizare la Curtea Constitutionala inca din cursul zilei de ieri pentru ca nu ne intereseaza ca tara sa aiba un guvern instabil, un guvern fara argumente legislative. In Parlament, ieri, s-a schimbat de trei ori programul de guvernare. Se vede ca acest guvern a fost facut pe picior, programul a fost facut pe picior si nu este normal ca in aceste momente dificile sa avem din nou un guvern slab si instabil. Ati observat ca oamenii au inceput sa iasa in strada (astazi a fost un miting de 5000 de persoane la Mioveni, la fabrica de automobile), ce diferenta intre ceea ce cereau acum trei ani de zile oamenii la Mioveni: sa nu aplicam noul cod al muncii care prevedea anumite restrictii pentru sindicate, si-aici USL  a promis ca va modifica legislatia muncii dar nu a facut-o si astazi, cand tot 5000 de oameni ies in acelasi loc si nu mai cer altceva, decat stabilitatea locurilor de munca si cer ceea ce am cerut si eu personal acum doua luni de zile in luna ianuarie, ca Pan European – “coridorul 4” care era de la Sibiu, Ramnicu- Valcea, Pitesti, Dambovita, Bucuresti sa fie mentinut, nu sa se transforme in autoastrada Bucuresti-Alexandria care duce la o fabrica de biscuiti.

Aceasta a fost si intentia noastra; observ o mare neputinta in a gasi o formula clara si corecta din punct de vedere al votului popular dat in decembrie 2012 pe ceea ce inseamna un guvern al tarii. Nu mai suntem in situatia din 2007 cand domnul Tariceanu si-a permis sa guverneze tara cu 22% in parlament, suntem in anul 2014. Cand criza economica din perioada 2009-2012 nu si-a stins efectele, credem ca ultimul lucru de care are nevoie tara in acest moment este un guvern ilegal. Prin urmare, vineri se va judeca la Curtea Constitutionala aceasta sesizare, decizia Curtii o vom aplica cu totii, pentru ca este instanta suprema in Romania, iar legea numarul unu a tarii este Constitutia. In functie de ceea ce va decide Curtea Constitutionala, vom actiona in consecinta.

Cristi Iordache

Distribuie acest articol Oficial Media
Share