06/03/2021

Deva, prima localitate din România care are semnat un memorandum cu Viena

 Primarul Devei Petru Mărginean a semnat un memorandum cu Viena, care prevede un acord de colaborare cu compania Tina Viena Tehnologii Urbane şi Strategii GmbH. Aceasta este deţinută de către Wien Holding GmbH, care este 99,99% proprietatea oraşului Viena.

Mărgineanu spune că acordul respectiv prevede  proiectarea şi dezvoltarea infrastructurii oraşului de la poalele cetăţii. Prin semnarea unui astfel de document, administraţia locală are acces la cunoştinţele şi experienţa capitalei unde se implementează deja conceptul de Smart City Viena. “Tina Viena este o companie deţinută de către municipalitatea capitalei Austriei; are acces la cunoştinţe şi experienţa oraşului Viena şi acţionează ca punct central în iniţiativa de Smart City Viena. Scopul companiei este de a disemina şi transfera tehnologii şi strategii urbane din Viena către alte organe ale administraţiei publice. Tina este într-o bună legătură cu Denkstatt, serviciu de consultanţă. Denkstatt are capacitate şi numeroase referinţe în domeniul dezvoltării infrastructurii în spaţii publice”, se notează în înţelegerea semnată între cele părţi.

Prin memorandumul semnat de către primarul municipiului,  Deva va beneficia gratuit de propunerile specialiştilor vienezi pe diverse servicii în mai multe domenii precum: o economie modernă bazată pe industrii şi tehnologii inovatoare; soluţii ecologice şi durabile de mobilitate şi acces multimodal la spaţiul economic naţional şi internaţional; un portofoliu integrat de servicii publice pentru a sprijini evoluţiile economice; creştere durabilă prin optimizarea factorilor de calitate a mediului şi eficienţă energetică, promovarea energiilor regenerabile; un nod de turism de succes în Deva prin integrarea turismului inteligent cu potenţial cultural; o creştere de performanţă în administraţia publică şi administraţia locală.

Primul domeniu care va beneficia de experienţa vieneză este transportul public local din Deva. “La experienţa pe care o are municipalitatea din Viena şi oamenii care lucrează acolo în domeniu, cei care au implementat şi serviciul de salubrizare şi sistemul de iluminat public şi transportul local, cred că va fi bine şi la noi. Noi am concesionat nişte servicii şi vrem să arate ca acolo, adică pe transport local să existe o normalitate – călătorii să aibă posibilitatea să stea civilizat în mijloacele de transport în comun, maşinile să aibă climă, să fie dotate cu rampă pentru persoane cu handicap, să existe mesaje auditive şi vizuale informative despre staţii.

De asemenea se vor dezvolta şi îmbunătăţii cu ajutorul consultanţilor vienezi: colectarea deşeurilor reziduale şi reciclabile, curăţarea străzilor, eficienţa energetică, sistemul de iluminat public, conceptul netcity / inteligent city, sistemul de transport local, parcuri logistice, infrastructură rutieră, atracţii pentru investitori, puncte educaţionale precum universităţi sau licee şi dezvoltarea socială urbană care cuprinde spaţii verzi, zone de întâlnire, sport, agrement, parcuri de distracţii, vacanţă şi aventură, reţeaua de cazare, a turismului local şi regional.

Chiar şi pe iluminatul public, există posibilităţi de extinde reţelelei în toate cartierele şi satele aparţinătoare ale Devei. Vrem să extindem întreaga reţea pe fonduri europene. În plus, ne dorim să nu mai existe încâlceala aceasta de cabluri aeriene. Vrem să aducem conceptul de NetCity. Când spun NetCity, mă refer la acel proiect prin care toate cablurile, fie ele de la iluminat, fie de telefonie sau de altă natură, să fie îngropate şi nu la vedere ca acum. Pentru asta avem o extraordinară nevoie de specialiştii vienezi. Tot de ei vom profita şi pe domeniul turistic, unde ştim cât de departe a ajuns Viena. Sunt nişte proiecte pe care noi vrem să le implementăm pe aceste finanţări din 2014-2020. Noi ni le dorim cât mai repede puse în practică. Ar fi perfect dacă ar debuta anul viitor, dar e în funcţie şi de sumele care ni se vor aloca. Noi am avut deja propuneri şi discuţii la ADR Vest şi vom vedea care vor fi primele, dar prioritatea numărul 1 rămâne tot Cetatea Devei” – Petru Mărginean.

Compania Tina Viena va facilita contactele municipalităţii devene către instituţiile capitalei vieneze care deţin cunoştinţe de tehnologii şi strategii urbane. Documentul semnat între cele două părţi menţionează că transferul recomandărilor şi adaptarea la cerinţele Devei se face prin sfaturi generale, iar studiile vor fi întocmite cu respectarea legislaţei privind achiziţiile publice române cu Denkstatt, partenerul Tina Viena. Acesta poate oferi în caz de nevoie şi consiliere în privinţa licitaţiilor, finanţarea şi promovarea proiectelor, dar şi controlul şi supravegherea bunurilor publice. Edilul Devei spune că înţelegerea semnată cu compania vieneză nu angajează nicidecum administraţia locală din punct de vedere financiar. Cooperarea Deva-Viena va respecta strategia de dezvoltare urbană şi durabilă a Devei, pentru perioada 2014-2020.

 

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share