Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Dezastrul de la Complexul Energetic Hunedoara

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu s-a aflat într-o scurtă vizită în judeţul Hunedoara, şi dorind să afle ce se mai întâmplă la cel mai mare operator economic din zonă, Complexul Energetic Hunedoara, nu s-a sfiit să folosească de mai multe ori cuvântul “dezastruos”, putându-se ajunge oricând la “faliment” .

„În această dimineaţă, mă aflu la Complexul Energetic Hunedoara într-o vizită de lucru, împreună cu secretarii de stat Corina Popescu şi Cristian Buşu. Situaţia financiară a companiei este dezastruoasă şi temerea principală este că putem ajunge chiar la un faliment. O astfel de situaţie este complet inadmisibilă, pentru că ne-am vedea puşi în faţa unei probleme sociale enorme în Valea Jiului şi a unei probleme de siguranţă a sistemului energetic naţional”, a spus Grigorescu.

Deci, Complexul Energetic Hunedoara este din punct de vedere economic condamnat la moarte sigură. De ce? Fiindcă nici producţia de curent, nici cea de agent termic, nici cărbunele nu sunt în măsură să întoarcă de pe roşu bilanţul contabil al companiei. Ba mai mult, o analiză făcută cu câtva timp în urmă a arătat că la fiecare MWh vândut de Termocentrala Mintia, operatorul energetic pierde mai mult de un euro, din cauza tehnologiilor de producţie învechite.
Explicaţia lui Grigorescu pentru care CE Hunedoara nu a pus lacătul pe uşă, este una logică, faptul că nu ţine de resortul economic, ci de cel social.

“Aştept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara să înţeleagă că de acţiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greşeală şi nicio ezitare şi e de datoria mea să îi atenţionez pe toţi cei implicaţi că gravitatea situaţiei poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toţi actorii implicaţi’, a mai spus Grigorescu.

În cadrul CEH lucrează circa 6.400 de angajaţi, la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, mine de la care se scoate doar piatră şi pământ, iar statul aruncă cu banii pea pa Jiului şi a Mureşului. Ruşine.
Sunt 19 firme care cer acum insolvenţa CEH, toate conturile au popriri, iar Complexul pe huilă este sub asaltul creditorilor şi al amenzilor, iar pentru această situaţie Grigorescu nu a dat soluţii concrete, dar a menţionat faptul că principalele cauze ale acestui dezastru economic sunt generate de politizarea companiei, risipa şi corupţia la nivelul conducerilor care s-au succedat.
Deocamdată, există un singur pas făcut înainte în chestiunea CEH. În ultima săptămână din 2015, Complexul Energetic Hunedoara a depus la Tribunalul Hunedoara o cerere pentru deschi¬derea procedurii de intrare în insolvenţă, dosarul urmând să fie judecat de Secţia a II-a civilă – Contencios Administrativ şi Fiscal. Aceasta a fost singura măsură care se putea lua pentru evitarea intrării companiei în faliment.

Totuşi există o întrebare fără răspuns: Cum de o companie aflată aproape de faliment, cu insolvenţa la uşă îşi permite să dea prime de Crăciun, ca adaos la salariu de peste 1,7 milioane de lei. Câtă ipocrizie în politica hunedoreană. Mârşăvie şi mânăreală. Cine răspunde de aşa ceva???

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share