05/12/2020

Dezbatere la Partidul Mişcarea Populară Timiş

Partidul Mişcarea Populară Timiş a organizat la sfârşitul săptămânii trecute, dezbaterea cu tema ,,Politici economice în sprijinul mediului de afaceri din România”,  eveniment la care au participat d-l Cristian Diaconescu, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, d-na Roxana Iliescu, preşedintele PMP Timiş, şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din judeţul Timiş.

Într-un moment în care ne confruntăm cu o guvernare de stânga ce riscă să repete deznodământul guvernării Tăriceanu, când ani de creştere economică au fost transformaţi apoi în deficit uriaş şi creşteri inconştiente a cheltuielilor aşezând România pe marginea prăpastiei, avem nevoie de o abordare care să pună mai mult accent pe susţinerea mediului de afaceri şi pe o politică care să susţină stimularea investiţiilor şi nu doar una bazată pe stimularea consumului.

Discuţiile din cadrul dezbaterii s-au axat pe o prezentare care arată în acest moment imaginea unui stat social neprietenos mediului de afaceri.

Asistăm la aceeaşi linie politică cu care a fost obişnuită această societate, creştere economică bazată pe consum. Se prognozează o scădere a ponderii exporturilor, care împreună cu creşterea consumului va conduce la creşterea importurilor.

Avem o lipsă de viziune privind integrarea tinerilor în economie şi societate. În acest sens, gradul de absorţie al fondurilor în sectorul formării profesionale educaţie şi re-educaţie, Fondul Social European are cea mai mică rată de absorţie.

În construcţia de autostrăzi alocate sumele scad. Se iau bani de la infrastructură şi se dau clientelar bani la administraţiile locale. Este un trend care continuă deoarece actuală clasă politică este interesată  doar de supravieţuirea politică.

Planificarea cheltuielilor bugetare nu ţinteşte dezvoltarea economiei: asigurările şi asistenţa socială sunt în creştere şi dublu faţă de următoarea categorie.

Climatul fiscal este neatractiv, multe firme sunt înregistrate în Bulgaria. Când ai un Cod Fiscal care se schimbă de 16 ori pe an, predictibilitatea este aruncată în aer.

Referitor la legea care să încurajeze formarea de asociaţii, s-a menţionat faptul că a fost pusă în discuţie dar nu s-a materializat din  mai multe cauze: lobby-ul marilor proprietari de terenuri; interesul personal al unor proprietari pentru alte uzuri; bulversarea retrocedării proprietăţilor;  absenţa unui sistem cadastral la nivel naţional.

Referitor la tema regionalizării şi descentralizării fiscale, potrivit d-lui Cristian Diaconescu,  unul din aspectele fundamentale pe care PMP şi l-ar dori prin regionalizare este acela ca ,,România să fie împărţită în 8 până la 10 regiuni de dezvoltare, iar acestea să aibă la bază numai criterii economice, prin care înţelege atât aspecte de dezvoltare,  adică regiunea să fie evaluată din punctul de vedere al potenţialului, mai ales al mediului privat, cât şi al necesităţilor de dezvoltare.”

Subiectul descentralizării fiscale trebuie dezbătut cu responsabilitate, întrucât acesta este un subiect delicat, capabil să producă nervozităţi în zone dezvoltate economic, cum este şi cazul Timişului, unul dintre cei mai mari contributori la bugetul consolidat de stat, în raport cu alte zone în care se mizează mult pe asistenţa oferită de stat, în baza unor criterii decise politic. Cu toate acestea preşedintele PMP Timiş, av. Roxana Iliescu a scos în evidenţă faptul că în Timiş aproximativ 40% din bugetul Consiliului Judeţean este alocat pe asistenţă socială. De asemenea, întreaga politică de cheltuire a banului public a C.J. Timiş nu profită dezvoltării judeţului şi nici mediului de afaceri autohton. Deciziile reprezentanţilor sunt aberante, dintr-o listă lungă de astfel de decizii dăm exemplul sectorului sănătăţii unde în anul 2014 au fost alocaţi 400.000 EURO,  în timp ce 1.5 milioane EURO au fost alocaţi renovării de apartamente pentru angajaţii Consiliului Judeţean.

Partidul Mişcarea Populară, ca partid de dreapta, îşi asumă responsabilitatea abordării problemelor care ţin de  dezvoltarea mediului de afaceri. Ne dorim să identificăm soluţii printr-un dialog permanent cu oamenii de afaceri. Prosperitatea se poate construi cu măsuri de dreapta care sprijină  mediul de afaceri, investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă.

Credem în importanţa scăderii taxelor, a simplificării fiscale şi a reducerii birocraţiei.  Însă toate aceste măsuri trebuie adoptate o dată cu un set de măsuri legislative care să vină în sprijinul unei creşteri economice sustenabile.

,,Întâlnirile cu mediul de afaceri din judeţul Timiş se doresc a fi continuate în mod constant, dorind că împreună să putem identifica şi susţine soluţii în beneficiul dezvoltării şi modernizării comunităţii locale dar şi a României”, a concluzionat av. Roxana Iliescu, preşedintele PMP Timiş.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share