30/10/2020

Din 2016 pe Bega vor circula vaporette

În prezent în Timişoara circulă ca şi mijloace în comun: autobuze, troleibuze, tramvaie, biciclete , iar de anul viitor pe Bega vor circula şi vaporaşe, şi se află în discuţie şi construirea unei linii de metrou care să lege Gara Timişoara de Aeroport.
Deocamdată, doar patru sunt disponibile, vaporaşele urmând să intre pe traseu din primăvara anului viitor.
Malurile Canalului Bega au fost amenajate, proiectul ajungând la final şi urmează ca primele ambarcaţiuni să sosească la încă din februarie, dacă nu cel târziu în martie.

”E vorba de un proiect complex care a cuprins atât intervenţii la reţelele de utilităţi, prin extinderea reţelei de iluminat, amenăjari complexe pe cele două maluri ale Begăi, amenajări în cadrul cărora s-au amenajat spaţii verzi, s-au plantat aproape două mii de copaci, s-au realizat trotuare, s-au amenajat piste de biciclete, s-au refăcut locurile de joacă, s-au construit altele noi, s-au amenajat spaţii cu gradene pentru organizarea unor evenimente de divertisment şi 9 staţii de vaporetto. Acest proiect cuprinde inclusiv refacerea Begăi cu curse regulate. Este sarcina municipalităţii să achiziţioneze 7 astfel de mijloace de transport. Ele vor fi folosite pentru transportul în comun, iar Timiţoara va fi, cred, singurul oraş din România care va avea 5 mijloace de transport în comun: tramvaie, autobuze, troleibuze, biciclete si vaporete. Vaporetele vor circula la venirea primăverii. Primele două vor fi recepţionate la sfârsit de ianuarie, început de februarie”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Vaporasele vor fi folosite atât pentru transport, cât şi pentru agrement. Dacă pentru agrement se va plăti un preţ simbolic pe bilet, pentru transportul în comun nu se va plăti nimic timp de cinci ani, aşa cum prevede proiectul.
Malurile Begăi au fost amenajate cu bănci, coşuri de gunoi si zone de agrement, dar si locuri de joaca pentru copii, iar ca o noutate, pe marginea canalului a fost amenajat un loc de joacă pentru copiii cu dizabilităţi.

”Sunt două zone de joacă totalizând 23 de obiective. Avem în premieră, în Timişoara, un spaţiu de joacă dedicat copiilor cu dizabilităţi. Nu trebuie să uităm că în comunitatea noastră avem un număr destul de ridicat de copii cu dizabilităţi”, a mai spus Nicolae Robu.

Malurile canalului Bega au fost amenajate pe ambele părţi pe o lungime de 10 kilometri lucrarile au început în luna iunie 2012, iar finalizarea s-a facut la termen, la sfârşitul acestui an.
Valoarea totală a proiectului este de 42,8 milioane de lei, iar valoarea lucrărilor este de 31,5 milioane lei cu tot cu TVA. Diferenţa o reprezintă costurile vaporettelor.
Au fost plantţti 1.709 arbori şi 13.706 arbuşti precum şi 4.517 flori.
De asemenea, s-au construit 9 statii de biciclete, 22.335 mp de alei pietonale, 18.390 mp de piste de biciclete, 420 de bănci, 469 de coşuri de gunoi. S-au construit 9 statii de vaporetto, două rampe pentru intervenţii de urgenţă, 14 toalete ecologice, doua pergole, 7 pontoane plutitoare, dar şi copertine cu pânză.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share