Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Din ce este construită o boxă? Cum alegi o boxă de calitate?

Boxele buna pot oferi o experiență audio de calitate și pot să îți ofere momente excelente, fie că ești un audiofil pasionat, un gamer sau un om care iubeste filmele.

Pentru a alege o boxă de calitate, este foarte important să știi câteva detalii despre aceste accesorii audio.

Din ce este construită o boxă?

Cea mai importantă componentă a unei boxe este difuzorul. Acesta este responsabil transformarea semnalelor electrice în sunet. Există mai multe tipuri de difuzoare:

 • Reproduce frecvențele înalte (de obicei peste 2 kHz). Este esențial pentru claritatea și detaliile sunetului.
 • Acoperă gama de frecvențe medii (aproximativ 300 Hz până la 2 kHz). Este crucial pentru redarea clară a vocilor și a instrumentelor de frecvență medie.
 • Responsabil pentru frecvențele joase (de obicei sub 300 Hz). Oferă profunditate și putere sunetului, redând bass-ul.
 • Specializat în reproducerea frecvențelor extrem de joase (sub 100 Hz). Este ideal pentru un bass profund și puternic.

O altă componentă esențială este crossoverul,  un circuit electronic care împarte semnalul audio în diferite frecvențe și le direcționează către difuzoare. Acesta se asigură că fiecare difuzor primește doar frecvențele pe care le poate gestiona eficient, prevenind distorsiunile și optimizând calitatea sunetului.

Carcasa boxei joacă și ea un rol important. Aceasta poate fi realizată din mai multe materiale:

 • Oferă o rezonanță naturală și caldă. Lemnul este de obicei preferat pentru boxele de foarte bună calitate.
 • Mai ușor și mai ieftin, este o soluție optimă pentru boxele de acasă. Pentru un sunet puternic și clar însă, este de preferat lemnul, deoarece plasticul poate crea distorsiuni.
 • Este un material apreciat pentru rezistența sa, însă la fel ca și metalul, poate să afecteze calitatea sunetului.

Forma și dimensiunea incintei afectează, de asemenea, calitatea sunetului. Incintele bine proiectate minimizează rezonanțele interne și oferă o răspândire uniformă a sunetului.

Atunci când alegi o boxă, contează foarte mult și membrana din care este realizat difuzorul. Membranele pot fi construite din mai multe materiale:

 • Hârtie. Ușoară și rigidă, oferă un sunet natural, dar poate fi sensibilă la umiditate.
 • Polipropilenă. Durabilă și rezistentă la umiditate, oferă un sunet clar și precis.
 • Extrem de durabil și rigid, utilizat în difuzoarele de înaltă calitate pentru sunet clar și precis.
 • Metal (aluminiu, titan). Oferă rigiditate și claritate, dar poate adăuga un ton mai rece sunetului.

Multe boxe au porturi sau orificii pentru a îmbunătăți răspunsul bass-ului. Acestea permit aerului să circule în și din incinta boxei, reducând presiunea internă și permițând un bass mai profund și mai clar. Designul acestor porturi poate varia, influențând performanța generală a boxei.

Atunci când cauți boxe de vânzare, micile detalii pot face diferența. Din acest motiv, dacă ai găsit boxele care par a fi perfecte, încearcă să le analizezi specificațiile pentru a te asigura că îți oferă acel sunet pe care îl dorești.

Ce trebuie să mai știi, dacă vrei un sunet de calitate?

 1. Amplasarea este foarte importantă. Boxele ar trebui să fie poziționate la nivelul urechii și să fie distanțate corect pentru a oferi un sunet stereo echilibrat. Evită plasarea acestora direct pe podea sau prea aproape de pereți, pentru a preveni distorsiunile.

2. Sensibilitatea indică cât de eficientă este boxa în convertirea energiei electrice în sunet, măsurată în decibeli (dB). O sensibilitate mai mare înseamnă că boxa va produce un volum mai ridicat cu mai puțină putere.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share