23/11/2020

„Dincolo de scenă” cu….Ramona Băluţescu

Jurnalista timişoreancă Ramona Băluţescu, a lăsat pentru o clipă mantia de jurnalist, a luat masca şi a trecut dincolo de cortină, în lumea teatrului, a scenei şi a măştilor.

 

A trecut chiar şi dincolo de scenă, dincolo de…..dincolo, în lumea măştilor. Din curiozitate şi mai apoi din admiraţie a căutat să vadă ce se întâmplă în spatele scenei. Şi-a pus masca fiecărei piese, şi-a pus peruca fiecărui personaj şi a construit în cartea ei şi nu numai, chip de scenă.

Dincolo de scenă”, o carte, putem spune doar atât: o carte, dar prin această carte intrăm în basmul jocului, purtând chipurile personajelor ce se joacă, pentru a câştiga aplauze.

A cotrobăit prin catacombele Operei timişorene, aflând că „ în 1872 împăratul Franz Josef  a sfinţit piatra de temelie a teatrului care mai târziu avea să îi poarte numele”  , sau că „ înainte de 1716 pe străzile Timişoarei circulau otomanii cu cămilele lor, iar ceva mai târziu a venit vremea cailor”.

A intrat în lumea costumierilor, a maşiniştilor, a peruchierilor, unde a aflat că: „în urmă cu câţiva ani buni a venit la teatru o ţigancă împreună cu fiica ei de 16 ani care avea cancer şi făcea citostatice şi care avea un păr lung până la brâu, i s-a tăiat părul şi i s-a făcut o perucă numai codiţe cu împletituri de eşafe coplorate pentru perioada când o să îi cadă tot părul din cauza bolii”.

Am participat la o lansare liniştită, în holul Filarmonicii Timişoara şi am primit o carte cu următoarea dedicaţie: „Mulţam fain pentru participare şi pentru ochii mari şi curioşi !”. O carte deosebită, de la o jurnalistă deosebită, o carte constituită pe articolele ce au apărut de-a lungul timpului în jurnalul „Timpolis”.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share