„#DontBeAMule” sau EMMA 7

Astăzi s-a încheiat operațiunea anti-money EMMA 7, o acțiune internațională coordonată de Europol în cooperare cu 27 de țări, Eurojust, INTERPOL, Federația Bancară Europeană (EBF) și FinTech FinCrime Exchange.

Operațiunea a dus la 1 803 de arestări și la identificarea a peste 18 000 de CĂRĂUȘI-TRAFICANȚI de bani. 

De asemenea, a fost dezvăluit faptul  că  aceștia  au fost folosiți pentru a spăla bani pentru o gamă largă de escrocherii online, cum ar fi schimbul de sim, atacuri „man in the middle”, fraudă în comerțul electronic și phishing.

Pe parcursul a aproximativ două luni și jumătate de operațiuni, EMMA 7 a văzut autoritățile de aplicare a legii, instituțiile financiare și sectorul privat, inclusiv Western Union, Microsoft și Fourthline, cooperând într-un efort concertat împotriva spălării banilor în Europa, Asia, America de Nord, Columbia și Australia . Pe lângă faptul că vizează spălarea profiturilor prin intermediul rețelelor de transfer de bani, anchetatorii au căutat și informații despre sursele acestor profituri ilicite, aruncând mai multă lumină asupra mărimii și naturii economiilor criminale pe care le servesc catarii de bani.

Rezultate din 15 septembrie – 30 noiembrie:

18 351 catâri( TRAFICANȚI) de bani identificați;
324 de recrutori/pastori identificati;
1 803 persoane arestate;
2 503 investigații inițiate;
7 000 de tranzacții frauduloase raportate;
67,5 milioane EUR au evitat pierderi.

Aceasta a fost a șaptea iterație a European Money Mule Action, sau „EMMA”, care a fost înființată în 2016 la inițiativa Europol, Eurojust și Federația Bancară Europeană. Este cea mai mare operațiune internațională de acest gen, construită în jurul ideii că schimbul de informații public-privat este cheia pentru combaterea crimelor moderne complexe. Aproximativ 400 de bănci și instituții financiare au susținut acțiunea, raportând 7000 de tranzacții frauduloase și prevenind o pierdere totală estimată la aproape 70 de milioane de euro. EMMA 7 funcționează pe baza actorilor din sectorul privat care raportează autorităților naționale de aplicare a legii incidente de comportament financiar suspect sau posibil ilegal. În mod similar, forțele de ordine le pot cere actorilor financiari să analizeze propria lor informații despre potențialii catari de bani. Cu aceste intrări, forțele de ordine pot picta o imagine a rețelelor de spălare și apoi pot decide, în fiecare caz, cum să reacționeze la posibila activitate de transfer de bani. EMMA oferă un mijloc pentru toți acești actori de a conferi, împărtășind informații care vor ajuta la identificarea posibililor catari de bani și pot duce la arestări. Europol sprijină fiecare etapă a pregătirii punând în legătură partenerii de aplicare a legii și partenerii din sectorul privat și facilitând schimbul de informații între aceștia. În faza operațională, Europol a oferit suport analitic care a conectat cazurile transnaționale cu rețelele de transfer de bani din spatele lor.

Majoritatea investigațiilor din cadrul EMMA 7 s-au concentrat pe dimensiunea internațională A TRAFICULUI.  Operațiunile de transfer de bani au demonstrat că aceștia, nu numai că transferă bani între țări, ci și călătoresc între țări pentru a înființa conturi bancare în străinătate. Infractorii pot folosi ulterior aceste conturi în sprijinul procesului de spălare a banilor. Complexitatea operațiunilor de transfer de bani și răspunsul forțelor de ordine la acestea reflectă modul în care sunt create rețelele de muling. Spre deosebire de multe infracțiuni financiare, cărăușii- TRAFICANȚI  pot fi recrutați fără să știe în operațiunea criminală. Grupurile de crimă organizată fac acest lucru prin intermediul unor grupuri precum studenții, imigranții și cei aflați în dificultate economică, oferind bani ușori prin anunțuri de locuri de muncă cu aspect legitim și postări pe rețelele sociale. Ignoranța nu este o scuză atunci când vine vorba de lege și bani; ei încalcă legea prin spălarea produselor ilicite ale infracțiunii. Din acest motiv, Europol a coordonat campania de conștientizare „#DontBeAMule” cu toate țările participante, cu forțele de ordine și cu EBF în numele băncilor europene, ca mijloc de a preveni exploatarea mai multor trecători nevinovați de către infractori și expunerea lor în pericol. Eurojust a participat la operațiune prin intermediul ofițerului său de legătură dedicat și este pregătit să sprijine investigațiile transfrontaliere și cooperarea judiciară la cererea autorităților naționale implicate. EMMA face parte din EMPACT Sub Priority Cybercrime NCPF (Fraude cu mijloace de plată fără numerar) și este condusă de Țările de Jos. Țări participante la acțiune au fost:  Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Columbia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Grecia, Germania, Hong Kong-China, Ungaria, Irlanda, Italia, Moldova, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Singapore, Republica Slovacă, Slovenia, Suedia, Elveția, Spania, Regatul Unit, Statele Unite.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share