30/11/2021

Dragobetele – sărbătoarea iubirii

Poate că puţini mai sunt aceia care sărbătoresc Dragobetele deoarece românii au importat din America Valentine’ s Day.
Dragobetele este o sărbătoare slavă de rit vechi care se sărbătoreşte la noi în ţarăpe 24 februarie. Simeon Florea Marian în „Sărbătorile la români” spune că, după credinţa poporului, este o sărbătoare în care toate păsările şi animalele îşi exprimă iubirea
Alte denumiri pentru această sărbătoare sunt: „Cap de primăvară”, „Cap de vară”, „Sânt Ion de primăvară”, „logodnicul păsărilor”, „Dragomiru – Florea” sau „Granguru”.
De Dragobete, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, băieţii şi fetele, dacă era timp frumos, mergeau în grupuri mici prin lunci şi păduri cântând şi culegând primele flori de primăvară. În această zi, fetele culegeau ghiocei, viorele şi tămăioase pe care le puneau la icoane păstrându-le până la Sânzienecând le aruncau în ape curgătoare.
În dimineaţa zilei de Dragobete, fetele şi femeile tinere adunau zăpada proaspătă, cunoscută sub numele de „zăpada zânelor”o topeau şi se spălau cu ea crezând că vor avea părul şi tenul plăcute admiratorilor. Apa era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire deoarece se credea că această apă s-a născut din surâsul zânelor şi fetele se spălau cu ea pentru a fi asemenea acestora.

De Dragobete nu e bine să plângi deoarece lacrimile aduc ghinion şi necazuri, iar bărbaţii nu aveau voie să supere femeile altfel îi aştepta o primăvară lipsită de noroc.
În această zi, păsările care nu migrează se adună în stoluri, ciripesc, îşi aleg perechea şi încep să îşi construiască cuiburile.
Pentru ca iubirea tinerilor să rămână vie de-a lungul întregului an, cei care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.

În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetului este asemănător ca simbolistică nopţii de Bobotează. Fetele tinere, dornice să îşi afle ursitul, îşi pun sub pernă busuioc sfinţit, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să îşi afle adevărata iubire.
Aici, acum, în fiecare clipă pe care o trăim la intensitate maximă adâncindu-ne sufletul în înaltul albastru e o sărbătoare a iubirii, Dragobetele fiind sărbătoarea noastră românească închinată acestui profund sentiment.
Nataşa Roman
Distribuie acest articol Oficial Media
Share