04/12/2021

Echipament sportiv fiecarui elev, 600 RON pentru rechizite. Initiative respinse de senatori.

Initiativele legislative ce prevedeau acordarea de echipament sportiv gratuit elevilor si bani pentru rechizite si uniforma  au fost respinse marti, 4 februarie, de catre senatori.
In timp ce Propunerea legislativă privind educația prin sport prevedea ca elevii sa primeasca echipament sportiv complet, de la pantofi sport si trening pana la jambiere, cel de-al doilea urmarea ca angajatorii sa ofere personalului tichete in valoare de 600 de RON pentru cumpararea de rechizite.

„Fiecare unitate scolara de invatamant preuniversitar va achizitiona la inceputul anului scolar, din doi in doi ani, cate un echipament sportiv complet pentru fiecare copil inscris in clasa I”, se arata in proiectul de lege, mentionand ca prin acesta se pot intelege „pantofi sport, sort, tricou, jambiere, trening, maieu de partajare, rucsac si geanta”.
Costul unui echipament sportiv, conform aceluiasi document, s-ar fi ridicat la 124 de euro, cu TVA inclus, iar cifra totala a echipamentelor sportive complete s-ar fi ridicat la 200.000 la nivel national, cu un cost total de 24 de milioane de euro.
De asemenea, orice elev care ar fi absentat nemotivat de la mai mult de 25% din totalul orelor de sport ale unui semestru, ar fi fost nevoit fie sa returneze echipamentul, fie sa plateasca contravaloarea acestuia.
13 deputati si senatori au semnat acest proiect, iar printre initiatori se numara senatorul Alexandru Cordos (PSD), deputatul Bogdan Ciuca (PC) si Petru Movila (ex-PDL).
Motivatia publicata de acestia explica beneficiile pe care aplicarea acestei initiative le-ar putea avea din punct de vedere social si nu numai:
  • „Impactul direct va fi asupra familiilor sarace, din mediul rural, pentru care acest sprijin este unul bine venit.”
  • „Impact direct si benefic asupra starii de sanatate a copiilor antrenati in activitati sportive”
  • „Impact direct benefic asupra egalitatii de statut: cumparand echipamente identice, se uniformizeaza statutele sociale ale copiilor, contand doar performanetele lor sportive”
Cititi expunerea de motivatie in intregime aici.
In ceea ce priveste Propunerea legislativă privind acordarea tichetelor de rechizite şcolare, contravaloarea tichetelor ar fi urmat sa fie dedusa de angajator din sumele datorate catre bugetul statului – impozitul pe veniturile din salarii, potrivit Mediafax.ro.
Initiatorii, printre care se numara senatorii Verestoy Attila si Vegh Alexandru (UDMR), propuneau ca aceste tichete sa poata fi utilizate doar pentru achizitionarea de rechizite scolare, manuale didactice si uniforme scolare.
Ambele proiecte urmeaza sa fie dezbatute de Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share