28/02/2021

Duminică, 2 august, în premieră au fost aprinse pentru prima dată ledurile alimentate cu energie solară, la Deta cu ocazia zilelor oraşului, fiind lansat astfel primul sistem de iluminat stradal care folosește energie regenerabilă

Cincizeci de stâlpi obișnuiți de iluminat cu  becuri clasice de 250 –280 de wati au fost înlocuiți la Deta cu un sistem care folosește energie solară pentru iluminatul public. Investiția a fost posibilă datorită accesări de fonduri europene, mai precis datorită fondurilor
obținute prin proiectul GLOSS (Green Lights for Safety and Sustainability of Roads), în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. Lucrările au costat 205.278,53 euro, însă Primăria orașului Deta estimează o economie de aproximativ 7% din consumul actual de energie electrică folosit pentru iluminatul stradal. Tehnologia implementată la Deta este cea mai performantă la ora actuală, noile lămpi cu leduri fiind alimentate cu energie electrică produsă de panouri fotovoltaice prin utilizarea energiei solare.
„Iată că ne-am atins încă un obiectiv în cadrul acestui proiect și mă refer la realizarea lucrărilor de reabilitare a iluminatului din Deta.
Putem spune că orașul Deta este cu un pas înainte și merge pe direcția dezvoltării durabile acordând în același timp o atenție deosebită protecției mediului. Acest proiect este aproape de final și ne gândim deja să depunem noi cereri de finanțare împreună cu partenerii noștri
din Serbia, cu care am lucrat excelent contribuind la dezvoltarea și modernizarea comunităților noastre” a declarat Petru Roman, primarul orașului Deta.
Proiectul GLOSS își propune modernizarea sistemelor de iluminat public din orașele Vrsac și Deta prin utilizarea ultimelor tehnologii de iluminare, inclusiv a surselor de energie regenerabilă.

 

Orașul Deta este situat în extremitatea de sud-vest a țării, în Câmpia Bârzavei între Timișoara și frontiera cu Serbia, la o distanță de 43 km sud de Timișoara  și la 18 km de granița cu Serbia (118 km de Belgrad). Este un mic centru administrativ, economic și cultural, de importanță microregională, cu o populație de 6.418 locuitori.

 

Pe teritoriul orașului au fost descoperite vestigii arheologice din epoca bronzului, din perioadele dacică, prefeudală și feudală. În perioada romană aici a existat castrul roman Potula. Prima atestare documentară a localității Deta are loc în 1360, sub denumirea de Ded, fiind posesie a nobilului Petrus de Deed, de la care derivă numele actual. În anii 1411 și1427, localitatea este consemnată cu denumirile Ded și respectiv Dedu Mic. În perioada dominației otomane, decade.

„Frumos și îngrijit orășel de câmpie, cu străzi bine întreținute, trotuare asfaltate, în centru având o serie de clădiri remarcabile, cum sunt biserica rom. catolică, primăria, hotelul și cafeneaua „Bellavista”, etc. Este sediul preturii cu acelaș nume și este un foarte însemnat centru industral. Are 4.070 locuitori, majoritatea germani, apoi români și puțini maghiari și sârbi” scria în 1936 Emil Grădinariu în Ghidul Banatului

 

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share