Eurodeputații discută astăzi despre un salariu minim

PE va dezbate și vota cu privire la măsurile de combatere a inegalității și de abordare a problemei din ce în ce mai mari a sărăciei persoanelor încadrate în muncă.

Proiectul de text prevede că principiul „muncii ca cea mai bună soluție împotriva sărăciei” nu se aplică întotdeauna sectoarelor cu salarii mici sau celor cu locuri de muncă precare și atipice. O directivă a UE privind salariile minime, care să garanteze salarii minime legale peste pragul sărăciei, ar putea contribui la reducerea inegalităților tot mai mari, atât în interiorul, cât și între statele membre. Eurodeputații subliniază importanța protejării lucrătorilor din noua economie digitală, care adesea nu au aceleași drepturi sociale și de muncă ca și ceilalți lucrători. Prin urmare, aceștia solicită Comisiei să propună acte legislative pentru a se asigura că angajații platformelor online beneficiază de protecție socială și se pot organiza în sindicate. De asemenea, eurodeputații subliniază necesitatea de a pune în aplicare cadrul legislativ al UE privind condițiile minime de muncă pentru toți lucrătorii, în special pentru lucrătorii atipici și pentru cei care lucrează în condiții precare. Dezbaterea are loc astăzi, rezultatul votului urmând să fie anunțat miercuri dimineață.

Salariile minime adecvate pot ajuta şi la reducerea diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi, întrucât sunt mai multe femei decât bărbaţi care câştigă salariul minim. Propunerea are şi rolul de a contribui la protejarea angajatorilor care asigură salarii decente lucrătorilor, prin garantarea concurenţei loiale.   Criza actuală a afectat în mod special sectoarele cu o proporţie mai ridicată de lucrători cu salarii mici, precum sectorul curăţeniei, al comerţului cu amănuntul, al sănătăţii, al îngrijirii de lungă durată şi rezidenţiale. Asigurarea unui trai decent pentru lucrători şi reducerea sărăciei persoanelor încadrate în muncă nu sunt doar importante pe durata crizei, ci şi esenţiale pentru o redresare economică sustenabilă şi incluzivă.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Propunerea de astăzi privind salariile minime adecvate este un semnal important că şi în vremuri de criză demnitatea muncii trebuie respectată cu sfinţenie. Am văzut că pentru prea mulţi oameni,  munca nu mai este rentabilă. Lucrătorii trebuie să aibă acces la salarii minime adecvate şi să îşi poată permite un nivel de trai decent. Propunem astăzi un cadru pentru salariile minime, cu respectarea deplină a tradiţiilor naţionale şi a libertăţii partenerilor sociali. Odată cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă vor fi protejaţi nu numai lucrătorii noştri, ci şi angajatorii care plătesc salarii decente, creându-se totodată baza pentru o redresare echitabilă, incluzivă şi rezilientă.”

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share