Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

EUROPA VA FI PRIMUL CONTINENT NEUTRU DIN PUNCT DE VEDERE CLIMATIC PÂNĂ ÎN 2050  

EUROPA VA FI PRIMUL CONTINENT NEUTRU DIN PUNCT DE VEDERE CLIMATIC PÂNĂ ÎN 2050

Ediția din 2019 a raportului general al UE evidențiază Pactul Ecologic European anunțat de președinta Ursula von der Leyen în decembrie 2019. Acesta urmărește să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, creând, în același timp, locuri de muncă, îmbunătățind sănătatea și calitatea vieții oamenilor, acordând atenție mediului și nelăsând pe nimeni în urmă. Raportul arată, de asemenea, modul în care UE ajută în mod concret cetățenii.

ue in limbaromana

În 2019, economia europeană s-a bucurat de al șaptelea an consecutiv de creștere, ocuparea forței de muncă a atins un nivel record, iar rata șomajului a ajuns la 6.3 %, cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul secolului.

Pactul ecologic european este un răspuns amplu la situația de urgență climatică imediată care amenință planeta. El reprezintă deopotrivă o ocazie unică pentru ca Uniunea Europeană să devină lider în tranziția către economia verde la nivel mondial. Această tranziție nu înseamnă însă renunțarea la creșterea economică. Pactul ecologic oferă economiei Uniunii protecție față de epuizarea resurselor în viitor și stabilește modul în care Uniunea Europeană își poate atinge obiectivul de neutralitate climatică, creând totodată locuri de muncă, îmbunătățind sănătatea și calitatea vieții oamenilor, protejând natura și asigurându-se că nimeni nu este lăsat în urmă.

comisari europeni noi

Prima legislație europeană în domeniul climei va face ca această tranziție să fie ireversibilă. Ea va consacra în legislație ambiția politică a Europei de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic. Pactul ecologic va sta la baza tuturor politicilor viitoare ale Uniunii Europene și îi va asigura acesteia un rol de promotor al acțiunilor europene și mondiale în domeniul sustenabilității. Pactul va avea impact în toate domeniile economiei Uniunii Europene, inclusiv asupra marilor poluatori ca sectorul transporturilor, construcțiile, energia, agricultura și industria (siderurgică, a cimentului, a tehnologiei informației, a textilelor și a produselor chimice).

european-green-deal-communication_en

Planul de investiții pentru Europa a mobilizat peste 439 de miliarde de euro sub formă de investiții în întreaga Europă. De asemenea, UE și-a reafirmat poziția de putere comercială. În 2019, acordurile Comisiei cu Japonia și Singapore au intrat în vigoare, s-au încheiat negocierile pentru un acord cu blocul comercial Mercosur și a fost semnat un acord cu Vietnam.

În ceea ce privește gestionarea frontierelor, mandatul consolidat al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) a intrat în vigoare, conferindu-i capacitatea operațională și competențele necesare pentru a sprijini în mod eficient statele membre pe teren. Agenția va fi dotată cu propriul corp permanent de polițiști de frontieră, are de acum un mandat mai puternic pentru returnări și poate coopera îndeaproape cu țările non-membre UE. Raportul prezintă, de asemenea, schimbările în ceea ce privește conducerea diferitelor instituții europene în 2019, inclusiv Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană. Publicarea raportului general îndeplinește obligația legală a Comisiei în temeiul articolul 249 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene de a publica un raport anual privind activitățile Uniunii Europene. Este disponibil în toate limbile oficiale ale UE sub formă de carte complet ilustrată și într-o versiune interactivă online.

La alegerile europene din luna mai a anului trecut, europenii ne-au arătat foarte clar că își doresc ca Uniunea să fie un deschizător de drumuri și să ia măsuri concrete. Din acest motiv, chiar înainte de sfârșitul anului, am propus ca Pactul ecologic european să fie prima inițiativă a noii Comisii. El reprezintă angajamentul nostru de a face din Europa primul continent al lumii neutru din punct de vedere climatic până în 2050, ceea ce va aduce multe beneficii cetățenilor, planetei și economiei. Sper că, la fel ca mine, vă veți inspira din acest raport. Varietatea mare a acțiunilor și a inițiativelor pe care le descrie arată încă o dată cât de departe putem ajunge împreună” arată Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

   

Distribuie acest articol Oficial Media
Share