01/12/2020

Europarlamentarul Iuliu Winkler s-a întâlnit cu cadrele universitare şi studenţii de la Politehnica Timişoara

La sfârşitul săptămânii trecute europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European, a participat la o dezbatere având ca temă Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TIPP) – implicații pentru România, organizată de Fundația Politehnica în cadrul seriei de evenimente ”Colocviile Fundației”.

În cursul dimineţii de vineri Iuliu Winkler s-a întâlnit cu cadrele universitare iar după masă cu studenţii, întâlnirea având loc la Universitatea Politehnica Timişoara, Winkler fiind şi absolvent al acestei facultăţi, promoţia 1988.
Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții este în prezent în stadiul de negociere între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, având ca obiectiv stabilirea unor standarde comerciale care să răspundă provocărilor globalizării și competiției pe arena economică mondială. Dezbaterile cu privire la efectele posibile ale tratatului sunt pasionale și acerbe, existând voci care afirmă că încheierea acestui acord pune în pericol standardele sociale și reglementările de mediu care reușesc (incă) să protejeze cetățenii europeni de abuzuri ale corporațiilor sau de substanțe nocive in alimentație sau mediu înconjurător. Pe acest fond, dezbaterea organizată de Fundația Politehnica prilejuiește înțelegerea argumentelor pe care se întemeiază Parlamentul European în raport cu Parteneriatul Trans-Atlantic (TIPP).

„ A fost o onoare pentru mine de a răspunde invitaţiei Fundaţiei Academica a Politehnicii Timişoara şi să prezint câteva elemente dintr-o încercare europeană de a încheia un acord de negociere cu Statele Unite. Există opinii foarte puternice ale cetăţenilor atât pro cât şi contra, este o implicare puternică a companiilor europene pro sau contra acestui acord. Mi se pare important ca mediul universitar să-şi spună opinia, de aceea am venit să dialoghez cu acest mediu. Mi se pare important ca politician şi ca europarlamentar să ştiu exact care este opinia, care sunt sfaturile, fiind un dialog foarte interesant cu membrii Fundaţiei Academica, dar să se ştie şi reţinerile şi temerile care le formulează mediul de afaceri. Dialogul trebuie să fie cât mai deschis, să dialogăm cu mai multă deschidere cu mediul academic fiind vorba de acei oameni care formează generaţia de mâine. A fost o onoare pentru mine să particip la această discuţie şi eu însumi am avut foarte mult de învăţat din informaţiile ce m-am străduit să le adun” a spus europarlamentarul Iuliu Winkler.

„ Fundaţia Politehnica este o fundaţie non guvernamentală având ca asociat unic Facultatea Politehnica Timişoara. Scopul fundaţiei este de a sprijini acţiuni culturale ştiinţifice, muzicale, arte plastice, lansări de carte, dar în acelaşi timp conferinţe ştiinţifice şi întâlniri cu oameni reprezentativi. Fundaţia Palitehnica îşi propune să spună cetăţii că şi universitarii din Politehnica au un cuvânt de spus, că reprezintă o forţă importantă şi opinia noastră trebuie din când în când să fie cunoscută” a spus decanul Facultăţii de Electro,Ivan Bogdanov.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share