17/10/2021

Eurovision 2016: Ovidiu Anton va reprezenta România in Suedia

Publicul l-a trimis în finala de la Stockholm. Cu cele mai multe voturi din partea telespectatorilor, Ovidiu Anton este câştigătorul Eurovision România 2016.

Este pentru a cincea oară la Eurovision şi această încercare a fost cu noroc. Ovidiu Anton a câştigat finala Eurovision România, după ce a cucerit inimile românilor cu Moment of Silence, o melodie pe care a compus-o în zilele de proteste de după #Colectiv. Cu „o piesă din suflet, pentru suflete”, cum a numit-o el, Ovidiu a adunat cele mai multe voturi din partea românilor, în spectacolul transmis duminică, 6 martie, în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova şi online, pe www.tvrplus.ro, eurovision.tvr.ro, precum şi pe canalul oficial de YouTube al TVR.

Piesa Moment of Silence a lui Ovidiu Anton a primit un total de 6.585 de voturi de la public în timpul celor 60 de minute alocate televotingului la Selecţia Naţională Eurovision 2016, care anul acesta s-a desfăşurat la Sala Sporturilor din Baia Mare.

„Vă mulţumesc tuturor, publicului care a votat, comunităţii rock din România, artiştilor care m-au susţinut, familiei mele, soţiei mele, echipei mele extraordinare… Îmi pare rău că nu mai e Titus Munteanu, să mă sune şi să-mi spună: ai fost tare! El m-a învăţat că cel mai mare semn de superioritate e bunătatea… Sunt fericit pentru că s-a întâmplat să câştig această ediţie la care doar publicul a votat. Nu vreau să fiu modest, specialiştii mă apreciază, ştiu asta, dar în seara asta este prima dată când am cucerit într-adevăr inimile celor din public. Este important să lupţi pentru visul tău. Nu e uşor să pierzi (iar această victorie vine după multe încercări ale mele), dar seara aceasta demostrează că trebuie să continuăm să încercăm, să nu renunţăm”, a declarat Ovidiu Anton, câştigătorul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016.

Clasamentul final al Selecţiei Naţionale Eurovision 2016:
Locul 1 – Ovidiu Anton – Moment of Silence – 6.585 voturi
Locul 2 – Vanotek feat. The Code & Georgian – I’m Coming Home – 4.702 voturi
Locul 3 – Florena – Behind The Shadows – 3.491 voturi
Locul 4 – Dream Walkers – Let It Shine – 2.332 voturi
Locul 5 – M I H A I – Paradisio – 2.142 voturi
Locul 6 – Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ – The Voice – 1.235 voturi

„Acum, la finalul Selecţiei Naţionale, vă pot dezvălui faptul că Ovidiu a primit cele mai multe puncte şi în preselecţie, într-o competiţie de aproape 100 de piese. În seara semifinalei, tot el a fost cel care a obţinut cel mai mare punctaj din partea juriului de specialişti şi a trecut în finală. În această seară, publicul a votat la fel, ceea ce confirmă încă o dată valoarea piesei: cele mai multe voturi l-au calificat pe Ovidiu Anton pentru finala de la Stockholm. Cred că pe lângă marele câştigător al serii, Ovidiu, un alt câştigător a fost publicul, care a urmărit cele două spectacole incendiare de la Baia Mare. Sunt mândră de colegii mei din TVR care au produs un show demn de orice televiziune europeană”, a declarat Iuliana Marciuc, producător general Eurovision România.

Juriul de specialitate al Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 şi care, anul acesta, a acordat note concurenţilor doar în semifinală, dar a comentat prestaţiile celor şase finalişti Eurovision România a fost compus din: regizorul muzical Alexandra Cepraga, compozitorul şi producătorul Horia Moculescu, soliştii şi producătorii muzicali Randi şi Zoli Toth şi contratenorul Cezar Ouatu.

Spectacolul finalei a început cu un show cu o desfăşurare amplă de forţe, adevărate legende locale: Paula Seling alături de Dumitru Fărcaş, Corul bărbătesc din Finteuşul Mare, familia Petreuş, Cornelia şi Lupu Rednic. Artiştii din jurius-au întors pe scenă pentru a oferi publicului momente inedite în timpul votării: Zoli TOTH Project împreună cu Ansamblul Naţional de Dansuri Transilvania, Clubul Galactic Dance, Feeling Groove Dance Studio şi cu invitatul lui special, Grigore Leşe. O nouă versiune a melodiei „Vagabondul vieţii mele” a fost oferită publicului din Baia Mare şi telespectatorilor TVR de Horia Moculescu, Randi şi Uddi. Iar Cezar Ouatu a cântat „Rise Like a Phoenix”, hitul care i-a adus Conchitei Wurst trofeul Eurovision în 2014. Şi Lidia Isac, care reprezintă Republicii Moldova la Eurovision 2016, a venit la Baia Mare pentru a face cunoscută piesa cu care a câştigat selecţia naţională din Republica Moldova şi cu care va participa la Stockholm – “Falling Stars”.

În finala Eurovision Romania 2016, publicul a votat timp de 60 de minute şi numai el a decis cine va reprezenta România la Stockholm.

Despre Ovidiu Anton: A studiat canto şi chitară de la 6 ani, iar apoi a absolvit şcoala de muzică la chitară clasică şi pian. A câştigat numeroase premii de-a lungul timpului la festivaluri naţionale de interpretare şi compoziţie. În 2005 a fost ales câştigător al emisiunii Şcoala Vedetelor de la TVR. A fost prezent în finala Eurovision România în 2010 împreună cu trupa în care activa. În 2012 şi 2013 a participat la Eurovision cu piesele I Walk Alone şi Run Away With Me Tonight, compoziţii proprii. În 2015, Ovidiu Anton s-a numărat printre cei 12 finalişti Eurovision România cu melodia Still Alive, compusă de o echipă din Suedia, piesă cu care s-a clasat al treilea în finală.

***
Concursul cântecului european se va desfăşura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 şi 14 mai. În competiţie s-au înscris 43 de ţări, cu trei mai multe decât la ediţia precedentă. România va participa în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

Viorel Mirescu & Info Plus Banat

Distribuie acest articol Oficial Media
Share