21/10/2020

Expoziţie heraldică la Timişoara

Doi bănăţeni, doi timişoreni, Petru Galiş şi Dan Buruleanu, după o muncă de mai bine de zece ani, s-au gândit să organizeze o expoziţie heraldică în Banat.

E posibil să fie prima expoziţie de acest gen, heraldiştii fiind atestaţi de către Academia Română pentru a organiza o astfel de expoziţie.

„Am lucrat mai mult de 10 ani la această expoziţie. Am adunat exponatele, selectându-le, după anumite criterii, printre care şi cel estetic. M-am gândit că ar fi fost păcat să le ţin în secret, să îi aştept pe anumiţi cercetători să le descopere, atunci când eu voi fi oale şi ulcele. Pentru o stemă am făcut mai multe scheme, apoi primarul localităţii respective a ales una care se potrivea cel mai bine şi care era cea mai sugestivă pentru comună”, a spus Galiş.

Expoziţia este deschisă la etajul III al C.J. Timişoara, iar cei interesaţi pot admira aici proiecte de steme ale mai multor localităţi din Timiş, aprobate de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigiliografie a Academiei Române. Aici se află doar proiectele în timp ce la arhiva Academiei se află variantele definitive.

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share