Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Farm to fork- strategia pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic

Dacă Comisia Europeană dorește să continue punerea în aplicare a strategiei “Farm to Fork” (De la fermă la furculiță), trebuie să asigure și o finanțare corespunzătoare pentru fermieri, deoarece aceștia vor fi expuși la mai multe costuri, din cauza noilor condiționalități!

”În această seară am participat la reuniunea Grupului PPE din Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European.În cadrul ședinței am avut schimburi de opinii pe marginea modificării Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește măsurile specifice de acordare de sprijin temporar excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia de COVID-19 dar și pe tema strategiilor Comisiei Europene privind biodiversitatea și „De la fermă la furculiță”.În ceea ce privește strategia „De la fermă la furculiță”, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, aceasta poate avea succes doar dacă vocea fermierilor este ascultată. Am intervenit în cadrul dezbaterii pe acest subiect și le-am transmis colegilor că dacă Comisia Europeană dorește să continue punerea în aplicare a strategiei “Farm to Fork” trebuie să asigure și o finanțare corespunzătoare pentru fermieri, deoarece aceștia vor fi expuși la mai multe costuri, din cauza noilor condiționalități”,  a transmis eurparlamentarul Daniel Buda.
Săptămâna trecută, Comisia a adoptat o nouă strategie privind biodiversitatea pentru a readuce natura în viața noastră, precum și strategia „De la fermă la furculiță” pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic. Cele două strategii se consolidează reciproc, reunind natura, fermierii, întreprinderile și consumatorii pentru a crea împreună un viitor durabil și competitiv.
În conformitate cu Pactul Verde European, acestea propun acțiuni și angajamente ambițioase ale UE pentru a combate declinul biodiversității în Europa și în întreaga lume și pentru a transforma sistemele noastre alimentare în standarde mondiale pentru durabilitatea competitivă, protecția sănătății umane și planetare, precum și pentru mijloacele de subzistență ale tuturor actorilor din lanțul valoric alimentar.
Strategia „De la fermă la furculiță” va permite tranziția către un sistem alimentar durabil al UE, care protejează securitatea alimentară și asigură accesul la o alimentație sănătoasă, produsă de o planetă sănătoasă.

Strategia menționată va reduce amprenta de mediu și climatică a sistemului alimentar al UE și va consolida reziliența acestuia, protejând sănătatea cetățenilor și asigurând subzistența operatorilor economici. Strategia stabilește obiective concrete de transformare a sistemului alimentar al UE, inclusiv o reducere cu 50% a utilizării și a riscului pesticidelor, o reducere cu cel puțin 20% a utilizării îngrășămintelor, o reducere cu 50% a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură, precum și atingerea obiectivului de a consacra 25% din terenurile agricole agriculturii ecologice. De asemenea, aceasta propune măsuri ambițioase pentru a garanta că opțiunea sănătoasă este și cea mai ușor accesibilă pentru cetățenii UE, inclusiv îmbunătățirea etichetării pentru a răspunde mai bine nevoilor consumatorilor în materie de informare cu privire la alimentele sănătoase și durabile. Fermierii europeni, pescarii și producătorii din domeniul acvaculturii joacă un rol esențial în tranziția către un sistem alimentar mai echitabil și mai durabil.

Vocea acestora trebuie să fie ascultată, iar ”Farm to Fork”  va trebui adaptată în funcție de răspunsurile fermierilor,  deoarece fără ei, această strategie nu va funcționa niciodată!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share