27/10/2020

Fenomenul Gernik la Galeria Pygmalion

Galeria Pygmalion din Timișoara, este din nou gazdă bună pentru evenimente culturale de calitate. De data aceasta, galeria de la parterul Casei Artelor propune….o călătorie într-un spațiu interesant și provocator: în sudul Banatului. O călătorie făptuită de 11 artiști profesioniști. Plasticieni care și-au căutat și găsit inspirația într-o tabără de creație deja cu tradiție: Tabără de creație de la Gernik.
“Fenomenul artistic GERNIK, născut din căutările personale ale artistului timişorean Costin Brăteanu de a găsi acel LOC departe, în care să se poată retrage, regăsi şi încărca cu energie creatoare, se evidenţiază în peisajul cultural contemporan. Banatul montan, extrem de pitoresc din punct de vedere al peisajului natural, dar şi al comunităţilor săteşti, a oferit multor artişti astfel de “refugii de creaţie”. Dar GERNIK a fost un loc ce aparţinea CU TOTUL comunităţii ceheşti de acolo, extrem de închisă, cu tradiţii păstrate intacte de veacuri, fără interferențe cu nicio cultură vecină. Odată ce Costin Brăteanu, fascinat de imortalitatea peisajului şi a comunităţii, a cumpărat propria căsuţă de poveste tipică pentru GERNIK, această aşezare s-a deschis universului artistic, fascinând, în ultimii șapte ani, artiştii români şi în egală măsură străini, invitaţi aici. Lucrările acestora reprezintă, prin portret sau peisaj, o introspecţie a acestui univers, o decriptare a tradiţiilor şi obiceiurilor imprimate în oameni şi locuri de veacuri, o cunoaştere prin artă. Participând an de an la vernisajele taberelor de la GERNIK şi privind expoziţiile, m-au cuprins aceleaşi sentimente trăite la faţa locului: aşezare, linişte, bucurie şi dorinţa eternei reîntoarceri!” – spune Ozana Apostol – vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România Timiș/Caraș.
Alexandra Baciu, Costin Brăteanu, Irina Černjavski Šantrić, Igor Isac, Delphine Manet, Rafael Matiaș, Smaranda Sabina Moldovan, Pascale Nesson, Katarina Kale Novaković, Constantin Rusu și Edith Torony sunt artiștii ale căror lucrări ajung pe simezele galeriei Pygmalion.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share